1 av 6
Helge Albin Kvintett. Foto: Charlotte Carlberg
2 av 6
Miriam Aida
3 av 6
Helge Albin Kvintett. Foto: Charlotte Carlberg
4 av 6
Helge Albin Kvintett. Foto: Charlotte Carlberg Berg
5 av 6
Helge Albin Kvintett. Foto: Charlotte Carlberg Barg
6 av 6
Helge Albin och Miriam Aïda. Foto: Charlotte Carlberg Barg

Helge Albin Kvintett

I tisdagens P2 Live Jazz kan du höra en konsert med Helge Albin Kvintett på Viktoriateatern i Malmö i samband med att han tog emot hedersutmärkelsen Guldnålen.

Många har hört kvällens bandledare i stora konstellationer och som ledare, arrangör och kompositör för Tolvan Big Band sedan över 30 år tillbaka. För några år sedan skrev han, framförde och spelade in på skiva verket Thetris - en svit för storband och symfoniorkester.

Helge har flitigt skapat nydanade storbandsmusik med helt egen profil och satt Malmö och Sverige på kartan bland jazzlyssnare.

Det är en av anledningarna till att Helge Albin är årets mottagare av Jazz i Malmös hedersutmärkelse Guldnålen. Priset delas ut för andra gången och i samband med utdelningen spelar Helge med nytt band och nyskriven musik för kvintett.

Gruppen består av Jacob Karlzon Trio och bredvid Helge i fronten hör vi Gerard Presencer - en trumpetare som har spelat med Herbie Hancock, Chick Corea, Johnny Griffin, Phil Woods för att nämna några. Gerard är en musiker med ett sound som suddar ut begreppet genre och han medverkar på skivor med bl.a Sting, James Brown, Ray Charles, Joni Mitchell och Tina Turner.

Med Helges musik som fundament är dessa musiker delar i en större musikalisk helhet i kvällen konsert som är inspelad på Victoriateatern i Malmö den 4 maj 2011.

HELGE ALBIN – altsaxofon, GERARD PRECENSER – trumpet, JACOB KARLZON – piano, HANS ANDERSSON – bas och JONAS HOLGERSSON – trummor

Producent & presentatör Miriam Aïda

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista