Hyllning till Miles Davis (1926-1991)

P2 Live jazz ser inte likadant ut som det brukar, framförallt låter det inte som vanligt. Och det är för att uppmärksamma att i morgon den 28 september är det 20 år sedan Miles Davis gick ur tiden. I alla fall förkroppsligad, för musiken lever vidare utan något fysiskt motstånd. För att hylla Miles, som levde här på jorden 1926 – 1991, han blev 65 år alltså, kommer vi att få uppleva nedslag i konserter han gjorde mellan 1988 och 1990 i New York, Los Angeles, Graz, Montpellier, Rom, Montreux, Osaka och Chicago.

Men dessförinnan Kristin Lorentzsons hyllningsprogram Minnen av Miles, som hon sammanställde 1994. Ett collage med Miles musik sammanvävt med röster från Miles själv men också om Miles. Rösterna vi hör i collaget tillhör, förutom Miles Davis själv förstås, Darryl Jones (bas), Carlos Santana (gitarr), Robben Ford (gitarr), Herbie Hancock (keyboard), Marcus Miller (bas), Robert Irving (keyboard), John McLaughlin (gitarr) och Claes Dahlgren intervjuade en ung Miles Davis i New York, 1955/56

Robert Irving får vi träffa igen, i nutid, för i sommar så turnerade han med projektet "Bitches Brew Beyond", bl a var han på Fasching i Stockholm då Kristin Lorentzson träffade honom. Robert Irving spelade en hel del med Miles och har varit musical director för hans band. Han berättar för Kristin Lorentzson hur det kunde vara att arbeta med Miles Davis som efter ett par timmars konsert ville sitta tillsammans och lyssna på alltihop i efterhand. Något som kunde kännas krävande… 

Robert Irving som alltså tidvis ingick i Miles Davis band som vi lyssnar på från skivan Live Around the World. Nedslag i konserter som spelades in under åren 1988 – 1990 i New York, Los Angeles, Graz, Montpellier, Rom, Montreux, Osaka och Chicago.

  

Lyssna också gärna på Marcus Millers hyllningskonsert till Miles Davis, som sändes i franska radion. Den finns tillgänglig i 30 dagar i deras  (klicka på hörlurarna för att starta uppspelningen).

Producent: Kristin Lorentzson