1 av 9
Foto: Johannes Lundberg
2 av 9
Foto: Johannes Lundberg
3 av 9
Foto: Johannes Lundberg
4 av 9
Foto: Johannes Lundberg
5 av 9
Anders Hagberg och Anna Wennerbeck.Foto: Anna Berglund
6 av 9
Anders Hagberg. Foto: Peter Lloyd
7 av 9
Foto: Johannes Lundberg
8 av 9
Foto: Johannes Lundberg
9 av 9
Producent och presentatör: Johannes Lundberg

Nils Petter Molvær och Anders Hagberg

Kvällens program inleds med en av de riktigt tunga skandinaviska jazzmusikerna under de senaste decennierna. Norske trumpetaren Nils Petter Molværs debut-CD Khmer släpptes 1997 på det tyska skivbolaget ECM och räknas som en av milstolparna i den moderna jazzhistorien.

För ett par veckor sedan gästade han Nefertiti i Göteborg med sin nya trio, med gitarristen Stian Westerhus och slagverkaren Erland Dahlen. Trion släppte nyligen en CD, Baboon Moon, med musik som mestadels bygger på fria improvisationer, som med elektronikens hjälp bearbetats, klippts och loopats till en säregen helhet. Musiken från CD:n tar de sen med sig upp på scen, bryter ner den och bygger upp den igen till en mäktig, mörk och suggestiv upplevelse. I programmet hör vi också Nils Petter Molvær själv berätta om det nya bandet och arbetet med albumet.

Under den sista tredjedelen av kvällens sändning möter vi en annan musiker som bygger sin klangvärld med elektronikens hjälp. Flöjtisten och saxofonisten Anders Hagberg från Göteborg gav den 25 september en konsert i Kulthurhallen i Mölndal. Delar av framträdandet inkluderade dansaren Anna Wennerbeck. Hagberg låter sig inspireras av musik från världens alla hörn och skapar sin ljudbild med ett brett register av instrument, bland annat en gigantisk kontrabasflöjt och en s k matusiflöjt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista