1 av 3
Josefine Lindstrand, pressbild
2 av 3
Programledare för kvällen: Pierre Martin
3 av 3
Jukka Perkko/pressbild
Direkt från Umeå!

Dags för Umeå Internationella Jazzfestival!

Här hittar du all bevakning av

Nu slås portarna upp för den 44:e upplagan av Umeå Internationella Jazzfestival! Sedan starten 1968 så är den sista helgen i oktober fullmatad med jazz i många format och dimensioner. Jazz spelas av ung och gammal, överallt på stan men även t.ex vårdinrättningar och kyrkor i och utanför Umeå. Det hålls många seminarier medan världsartister åker ut och ger workshops för gymnasister och universitetsstuderande. Umeå Folkets hus är sedan slutet av 80-talet den givna arenan för de stora akterna under jazzfestivalen. P2 Live Jazz är givetvis på plats, vi dukar vår sändningsplats mitt i foajévimlet och sänder direkt ifrån sammanlagt fyra scener. Här våra sändningstider:

Torsdag 27/10 19.30-22-30, fredag 28/10 22.00-01.00 och lördag 18.04-24.00.  

Torsdagens sändning från Umeå Jazzfestival är som traditionen bjuder uppdelad i en symfonisk jazzkonsert från Norrlandsoperans konsertsal följd av en konsert från Studion, Umeå Folkets hus. I år spelar Norrlandsoperans Symfoniorkester musik av Leonard Bernstein: 3 Dance episodes from “On the Town” och Aaron Copland: Music for the Theatre. Sedan kommer en unik konsertversion av de inspelningar som resulterade i den produktion som Charlie Parker var mest nöjd med; “Charlie Parker with Strings”. Orkestermaterialet med partitur och stämmor från 40- och 50-talsinspelningarna har gått förlorat men Vellu Halkosalmi har lyssnat och rekonstruerat alla titlarna och de spelas av altsaxofonisten Jukka Perko och Norrlandsoperans Symfoniorkester

Sedan går sändningen över till Studion, där möter vi fjolårets Jazz i Sverige-artist: sångerskan och kompositören Josefine Lindstrand tillsammans med Norrbotten Big Band. Med avstamp från Köpenhamns mångfasetterade jazzscen har Josefine med sin begåvning erövrat land efter land, senast Kina. Hon har samarbetat med musiker som Uri Caine och Django Bates. Här hör vi Josefine Lindstrands personliga och egensinniga sånger i nya arrangemang för storband skrivna av Joakim Milder, Jonas Östholm, Cecilia Persson, Håkan Broström och Peter Dahlgren.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista