1 av 3
Rosalia de Souza Foto: Simone Bonazzoli
2 av 3
Richard Galliano . Foto: Alix Laveau
3 av 3
Presentation: Miriam Aida
ystad sweden jazz festival

Rosalia de Souza och Richard Galliano

I tisdagens P2 Live Jazz får du höra två  konserter från Ystad Jazzfestival i somras. Båda två är hyllningar till legender och båda har koppling till Italien: Rosalia de Souza ”A tribute to Antonio Carlos Jobim” och Richard Galliano La Strada Quintet ”Tribute to Nino Rota”.

Rosalia de Souza är från Brasilien men flyttade till Italien för att studera musik i Rom när hon var 21 år. Sedan dess har hon jobbat med flera stora namn i Italien och blev internationellt uppmärksammad med sin skiva ”Garota Moderna” 2003. Hon representerar den coola sidan av bossanovan när den är som svalast och som mest tillbakalutad.

Med sig har hon ett band med italienska och brasilianska musiker och tillsammans spelar de musik skriven av bossanovans gudfader och en av 60-talets största hitmakare Antonio Carlos Jobim.

Rosalia de Souza, sång, Pedro Scassa, flöjt, Roberto Taufic Hasbun, gitarr, Simone Daclon, piano, Eduardo Hebling, bas och Roberto Rossi, trummor

I den senare och större delen av programmet får du höra Ystad Jazzfestivals avslutande konsert med Richard Galliano La Strada Quintet feat. Dave Douglas John Surman, Boris Kozlov, Clarence Penn  ”Tribute to Nino Rota”.

Den franska ackordionvirtuosen Galliano rör sig friktionsfritt mellan genrer som tango, brasiliansk musik och jazz. Som son till den italienska ackordionisten Lucien Galliano började Richard spela ackordion redan som fyraåring. I sitt musikerskap har han drivits av en vision om ackordion som improvisationsinstrument med en rättmätig plats i en jazzgrupp. 

Här tolkar hans La Strada Quintet musik av den italienske kompositören Nino Rota, för oss mest känd för ledmotivet i Fellinis filmer ”Gudfadern”.

Som filmkompositör skrev han 150 ledmotiv bl.a för Ljuva Livet och La Strada, men har även gjort musik till ett 20-tal baletter och tio operor. 

Rickard Galliano, ackordion, Dave Douglas, trumpet, John Surman, sopransaxofon/altklarintett, Boris Kozlov, bas och Clarence Penn, trummor och slagverk

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".