1 av 3
Pat Martino. Foto: Tom Baetz/Wikimedia
2 av 3
Robert Glasper. Pressbild
3 av 3
Presenation: Kristin Lorentzson
Festival!

Pat Martino/Eric Alexander Quintet och Robert Glasper Experiment

Pat Martino/Eric Alexander Quintet - i en midnattskonsert på Ystad Jazzfestival i början av augusti och Robert Glasper Experiment från Stockholm Jazz Fest 2011.

 Vi inleder från Ystad Jazzfestival i sällskap med den legendariske Pat Martino – en av jazzgitarrens verkliga giganter och – som han säger själv: ”förmodligen den ende gitarristen i världen som lärt sej spela två gånger”… För det är så han lite skämtsamt väljer att tala om sitt dramatiska förflutna.

Det var i det sena 70-talet, när karriären gick som på räls, som Pat Martino alltmer plågades han av yrsel, krampanfall och en tilltagande huvudvärk. Och det skulle visa sej att detta berodde på ett blodkärl i hjärnan som var på väg att brista. 1980 genomgick han den operation som skulle rädda hans liv men också skulle beröva honom hans minne.  Vid 36 års ålder fick han börja om från noll. Lära känna sina föräldrar, sina gamla vänner och spel-kamrater och långsamt lära sig sin egen historia… För att lära sej att spela igen tog han hjälp av sina egna gamla inspelningar. Han lyssnade noga och han gjorde precis som alla nybörjare gör – han plankade det han hörde. Dvs han plankade alltså sina egna solon. Efter sju års mycket målmedvetet arbete var han så 1987 åter redo att möta sin publik.

Och det bör tilläggas att Pat Martino just har kommit ut med den självbiografi som han skrivit i samarbete med journalisten Bill Milkowski. Boken heter ”Here and Now!” och är utgiven av Backbeat Books.

Till Ystad, fredagen den 5 augusti, kom Pat Martino i sällskap av saxofonisten Eric Alexander, pianisten Harold Mabern, basisten Nat Reeves och trumslagaren George Flutas.  

Musikproducent Johannes Lundberg. Musiktekniker Bengt Pettersson och Bertil Karlsson.  

Vi rundar av kvällens upplaga av P2 Live Jazz fredag på Skansen-scenen Galejan under Stockholm Jazz Fest 2011. Vi gör plats för pianisten Robert Glasper och Robert Glasper Experiment. Dvs. Casey Benjamin, saxofon och vocoder, Derrek Hodge, bas och Chris Dave, trummor.  

Musikproducent Pierre Martin. Musiktekniker Mats Landberg

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".