The Opposite och Schneeweiss und Rosenrot

Luciakvällens P2 Live Jazz består av dels en grupp som häromveckan besökte Jazzklubben i Umeå och den andra besökte Umeå Jazzfestival i oktober.

The Opposite bildades 2008 av pianisten Loïc Dequidt och trumslagaren Peter Nilsson och har Malmö/Lund/Köpenhamn som bas. Låtmaterialet skrivs av Loïc och gitarristen Samuel Hällkvist och titlarna har ett lekfullt fransk-svenskt snitt, t.ex ”Absolut Chablis”. Basist är David Carlsson, percussionist Anders Vestergård och Marcelo Gabard Pazos spelar altsax. En kollektiv rytmisk grundtanke bildar grund för djärva solistiska utflykter och tryggt ensemblespel. Klanger och instrumentation för tankarna till 70-talet – men också rakt in i framtiden. 

Se en liten film om The Opposite och deras sätt att bygga sina låtar.

I pausen får vi höra en av de ideellt arbetande medlemmarna i Föreningen Jazz i Umeå – en av dem som håller svenska jazzklubbar igång, inte bara under konsertkvällarna. Jazzradions Märet Öman samtalar med Maria Strömbäck. 

Den sista delen av P2 Live Jazz ägnar vi åt en grupp vi kunde höra lite av under direktsändningarna från Umeå Jazzfestival;

Kvartetten bakom Schneeweiss und Rosenrot möttes i Köpenhamn men har nu sin bas i Berlin. Stark melodiös jazz i en komplex, kommunikativ anda mellan singer-songwriter och avant-garde. Från Tyskland kommer pianisten Johanna Borchert, från Luxemburg trumslagaren Marc Lohr. Sångerskan Lucia Cadotsch är från Schweiz och svenske Petter Eldh spelar kontrabas.

Studion Umeå Folkets hus 1 december. Musiktekniker Christer Blomgren

Tonsalen Umeå Folkets hus 29 oktober. Musiktekniker Mats Jonsson