1 av 6
Anders Bergcrantz. Foto: Snezana Vucetic Bohm/SR
2 av 6
Miriam Aïda, presentatör. Foto: Christian Jangegård
3 av 6
Presentatör: Marie Vesterholm. Foto: Kerstin Vesterholm Fedoriw
4 av 6
Quincy Jones. Foto: Greg Gorman
5 av 6
Eliane Elias & Marc Johnson. Foto: Roy Borghouts
6 av 6
Tomasz Stanko. Foto: Andrzej Tyszko
ystad sweden jazz festival 2012

Vi sänder fyra timmar direkt från den internationella jazzfestivalen i Ystad

2 - 5 augusti är det återigen dags för Ystad Sweden Jazz Festival, som efter ett par succéår måste räknas som en av landets främsta jazzfestivaler. Konstnärlig ledare är pianisten och Ystadsbon Jan Lundgren, som lyckats få ihop ett mycket imponerande startfält, med såväl internationella som svenska storheter. För att förstärka stjärnglansen ytterligare har man i år bjudit in självaste Quincy Jones som hedersgäst.

Sveriges Radio P2 är på plats under hela festivalen. Vi sänder direkt kl 22-24 fredag och lördag 3-4 augusti och spelar in det mesta av resten av festivalen för sändning senare.

22.00-23.00 Ett axplock från torsdagens och fredagens konserter varvas med intervjuer och analyser. Vi får bland annat höra Terje Rypdal/Kjetil Bjørnstad, Eliane Elias och Anders Bergcrantz.

Ciceroner på plats i Ystad är Miriam Aïda och Marie Vesterholm. Reportern Berit Nygren befinner sig i vimlet bland musiker, publik och press.

23.00-24.00 Från Ystads Teater direktsänds konserten med Tomasz Stanko Band. Polske Stanko är sen många år ett av den europeiska frijazzens riktigt tunga namn. Han är berömd för sitt expressiva, men ändå lyriska spel och samarbete med musiker som Krzysztof Komeda, Jack DeJohnette, Dave Holland och Bobo Stenson. Till Ystad kommer han med sin nya grupp med unga polska och finska musiker.

Tomasz Stanko, trumpet, Dominik Wania, piano, Slawomir Kurkiewicz,  bas och Olavi Louhivuori, trummor.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista