Chatt om sojaproduktionen

Det billiga djurfodret som gör vår mjölk och kött så billigt har ett högt pris. Proteinet i djurens mat kommer från sojabönor som odlas i Brasilien och tusentals människor skadas av de livsfarliga bekämpningsmedel som används vid odlingarna.

Reportrarna Daniel Öhman och Malin Olofsson chattade med lyssnarna i Studio Ett om sin granskning.

moderator:Nu börjar chatten med SR:s reportrar Daniel Öhman och Malin Olofsson. Vi håller på i cirka en halvtimme, till kl 18, så ställ din fråga nu!
Helena Björklin:Jag vill bara säga tack för ett jättebra reportage, och för att ni tar upp denna extremt viktiga fråga. Vågar man hoppas på omedelbar effekt? / Helena
Daniel Ohman:TAck! Man kan ju hoppas. LRF har lovat att se till att lantmännen bara köper in certifierad soja framöver. Men om det blir så i praktiken återstår att se
Malin Gundegren:Hej! Hur tycker ni att jag som konsument bäst ska agera för att försöka påverka svenska importörer att sätta press på producenterna? Mvh Malin
Malin Olofsson:Hej, jag tycker att det är bra att vara medveten om vad man köper och ställa krav på att få tillgång till informationen. Det kan också vara ganska effektivt att prata med företagen. De vill ju veta vad deras kunder tycker.
Marica Möller:Billigt kött = skandaler. Det är inte första gången vi blir upprörda över allt som händer "bakom kulisserna". Hur ska man få vanliga människor att förstå att det är valet att köpa billigt som leder till dessa skandaler? Hela idén med att skeppa soja från sydamerika för att vi ska äta kött är ju absurd. Ekologiskt finns ju alltid som alternativ om man vill känna sig tryggare. Naturbeteskött är också ett sätt att slippa sojan. Vad gör man? Är det handeln som måste pressas att sluta kriga om priset?
Daniel Ohman:jag tror tyvärr att majoriteten av konsumenterna sällan eller aldrig utövar sin konsumenmakt i såna här frågor. Ett alternativt är ju att politikerna utövar sin makt och stiftar lagar.
Paraquat:Syngenta som producerar Paraquat visar på sin informationssida var i världen detta bekämpningsmedel används, bl.a. i Europa. Ni säger i ert program att EU förbjuder användandet. Hur hänger dessa motstridiga uppgifter ihop?
Daniel Ohman:Vet inte paraquat är förbjudet i EU men eu omfattar ju inte hela europa....
Jonte:Kommer ni även att följa upp om den stora klimatpåverkan som sojafoderproduktion (inkl. skogsavverkning för ny odlingsyta) och köttproduktion (metangaser) medför?
Daniel Ohman:ja i nästa program i serien matens pris. På söndag kl 13
Jonte:Varför inför Sverige inte en hög avgift på kött och mjölk som producerats mha soja som foder. Intäkterna öronmärks sen för internationella projekt mot giftanvändning och för hårdare djurskyddslagstiftning. Hur ställer sig Lantmännen till det? Riksdagspartierna?
Malin Olofsson:Det kan jag inte svara på. Men ställ frågan i ett mejl och skicka till Lantmännen och politikerna.
Hans Röös:Det verkar ju helkorkat att brasilianska myndigheter försöker smita ifrån sitt ansvar för sin egen befolknings hälsa och skyller det på köparna av deras undermåligt producerade varor. Ett förbud i Brasilien skulle ju innebära att alla vägar att gå kring ett lantmännenförbud täpptes till emedan då all brasiliansk soja importerad till EU bleve mer människo-, djur- och naturvänligt producerad. Dessutom behövs ingen soja över huvud taget för att producera kött i Europa, det behovet har drivits fram politiskt efter kriget med industrijordbruksidén och av konsumenternas krav på billiga livsmedel. Att ändra på det fordrar politiska beslut, som svenska politikerna tyvärr inte klarar av att ta. Fråga: Varför ställs inte kravet på Brasiliens regering?
Daniel Ohman:Det vore väl jättebra om brasiliens regering eller myndigheter tog ett sådant beslut. Men svenska företag har väl ett ansvar för fodret som de köper. OM de inte köpte fodret skulle det ju inte produceras.
Stefhan Ohlströ:Kan det finnas nåt samband mellan inporten av sojaprotein från Brasilien och JAS?
Daniel Ohman:Vet inte hur det sambandet skulle se ut. Men allt är möjligt här i världen.
Monica Didrikss:En del av den soja som förbrukas i Sverige ingår i maträtter såsom sojabiffar, sojakorv eller blandas i charkvaror av olika slag. Är den sojan certifierad ? mvh Monica D
Malin Olofsson:Det är antagligen olika för olika sojaprodukter. Vi har tyvärr inte hunnit kolla upp det där. Men visst är det soja från Brasilien i de där produkterna också. Ibland är det nog märkningar på förpackningarna om det är KRAV osv.
Mats Olausson:Tack för ett väl faktaunderbyggt och mycket tankeväckande program. Man tar maten för given, men det som ligger bakom har ni lyckats beskriva på ett bra (och skrämmande) sätt. Nu är det upp till mig att bestämma mig.
Malin Olofsson:Tack för uppmuntran!
Sojaböna:Jag blir förtvivlad när jag hörde reportaget för jag är nästan vegan och jag använder mycket sojabönsprodukter ex sojamjölk eller sojadryck, som ersättning av mjölk, från "alpro" som i sin tur importerar från bland annat Brasilien
Malin Olofsson:Men kolla på förpackningarna om vad de säger om vilken typ av soja det är. Mejla sedan även företagen om du har synpunkter. I sverige är det mycket mindre soja som går rakt till förbrukning på det viset än vad som går via djuren och köttet.
Monica Didrikss:Vilka volymer finns det av certifierad soja och hur ser priset ut i jämförelse med konventionell soja ?
Daniel Ohman:Priset är något högre. Men inte speciellt mycket. volymerna är relativt stora och skulle växa snabbt om den typen av soja efterfrågas. Den saken var jorbdbrukarorganisationerna i brasilien väldigt tydliga med. "Vi producerar vad ni vill ha på det sätt ni vill bara ni betalar" säger de.
Ensa:Bra att ni tar upp denna fråga! Hur tycker ni detta påverkar de miljöetiska aspekterna?
Malin Olofsson:Tack för uppmuntran! Det beror vilka de miljöetiska aspekterna är. Men visst, ur ett hållbarhetsperspektiv så finns det stora tveksamheter kring sättet som sojan produceras idag. Monokulturer och kemikalier. Missa inte heller nästa veckas del av Matens pris i P1 kl 13.00 som vi jobbar med just nu. Då tar vi även upp skogsavverkningen.
Mia:Visst måste makten ligga hos konsumenten? Om företagen importerar obesprutad soja och konsumenten istället köper billig och besprutad importerad mat, så har vi inte gjort någon miljövinst. Om konsumenten istället köper KRAV-märkt, så kommer företagen också att importera obesprutad KRAV-märkt soja, eftersom det är det enda som då går att sälja till matproducenterna. Konsumenterna måste ta sitt ansvar och inte försöka stjälpa över det på någon annan, d.v.s. företagen.
Daniel Ohman:Ja det är jättebra om konsumenterna tar sitt ansvar. Men jag tror inte man kan lägga allt ansvar på konsumenterna i så här komplicerade frågor. Väldigt många konsumenter ser dessutom till priset. Vi är ju inte bara konsumenter utan också medborgare, det går ju att utkräva åtgärder från våra politiker också
Sture Jonasson:Kolla gärna också upp hur FoU vid SLU etc styrs av ekon intressen som Lantmännen, Norsk Hydro, Gullviks etc (el vad de idag heter) - inte är det i första hand bönder och konsumenters intressen de har för ögonen - detta fungerar så länge som kunskaper saknas hos de flesta.
Daniel Ohman:Intressant tanke. Om du har konkret kunskap när det gäller detta får du gärna kontakta mig på daniel.ohman@sr.se
Anders i Sigtun:Om jag inte minns helt fel var det för något eller några år sedan frågan om genmanipulerad gröda bl a soja som skulle stå emot skadeinsekter bättre än "traditionell" d v s icke genmanipulerad gröda. Den genmnaipulerade grödan skulle således inte behöva bekämpningsmedel. Min första fråga är om de livsfarliga bekämpningsmedelen används för genmanipulerad gröda eller icke genmanipulerad gröda? Min andra fråga är kopplad till uppköparna. Är det endast kortsiktigt pengarna som är "rättesnöret" för uppköparna. Bryr de sig överhuvudtaget inte om att människor skadas för livet och till och med dör? Vilka grundläggande värderingar har uppköparna? "Code of Conduct"? Vilken etik och moral har egentligen uppköparna? Hur försvarar de sitt handlande? Hur resonerar de egentligen bortom alla floskler?
Malin Olofsson:På de sojafält som vi besökt i Brasilien så har bekämpningsmedlen används vid både på GMO och ickeGMO soja. Ställ frågan till företagen om deras etik och moral. Men jag tror att det många gånger handlar om att man inte vet riktigt vad som används vid produktionen. Nu är ju även jordbruksministern ute och tycker att det är oacceptabelt. Men det har han ju inte sagt innan vår rapportering. Om det handlar om okunskap eller inte kan jag inte svara på.
Monica Didrikss:Hur många svenskar handlar på IKEA i stället för i den lokala möbelaffären, hur många svenskar betalar mer för att maten är producerad via certifierad soja istället för att handla danskt fläskfile eller thailändsk kyckling ?
Daniel Ohman:Ja det är ju det som är den stora frågan. Väldigt många ser bara på prislappen när de handlar och det kanske inte är så konstigt. Det är inte lätt att vara en etisk konsument. Jag har jobbat mycket med såna här frågor och har antagligen mer kunskap än många men tycker ofta det är väldigt svårt att fatta det bästa beslutet. I den här frågan finns ju en annan möjlighet. De få importörer som finns kan ju sluta acceptera att livsfarliga bekämpningsmedel används i produktionen av soja.
Sune Håård:Det är viktigt med rena och oförfalskade livsmedel. Vi ska ställa höga krav. Men varför utmålas de svenska bönderna som "bovar" ? Importen av kött, som i huvudsak serveras på våra skolor, personalmatsalar, dagis, äldreboende, pizzerior, restauaranger m.m granskas inte.Varför ?
Daniel Ohman:Vi har tidigare granskat bland annat den danska grisbranschen och kommer i kommande program av serien Matens Pris titta närmare på det importerade köttet. (söndagar 13.00 i p1)
moderator:Nu har halva tiden för chatten gått. Se till att ställa din fråga snart om du vill hinna få svar på den!
Elisabeth:Vad händer härnäst då? Hur går vi vidare?
Daniel Ohman:Förhoppningsvis börjar väl de svenska importörerna köpa certifierad soja och om vår rapportering sprider sig utomlands kanske även utländska importörer kan göra det samma.
Patrik Ohlsson:Bra reportage! Har sedan några år valt en sämre lönsamhet på min gård och avstått från soja, det är dock kämpigt när man ska konkurera med produkter som inte tar exv sådana hänsyn. Dags för en ohelig allians mellan bönder, handel o konsumenter där ingen befattar sig med varor som orsakar de problem ni bskriver. Men det krävs just detta att handel o konsumenter inte väljer det billigare alternativet, bönderna kan leverera om man får betalt. Det är inte bara sociala, miljömässiga o hälsoproblem med detta utan även ett sårbarhetsperspektiv. Vi har 2,7 miljoner ha svensk jordbruksmark till vårt förfogande o dessutom nyttjar vi kanske ytterligare 1 milj ha utomlands för vår försörjning, detta är möjligt för att vi just nu kan konkurrera om varorna på världsmarknaden, något som inte är givet med ökande välstånd i exv Asien. Vad vi gör med vår svenska mark är viktigt för vår långsiktiga försörjning, tyvärr hotar skogslantering med den svaga lönsamheten och dessutom urban expansion och infrastrukturutbyggnad många av de bästa markerna. Påstående: Detta är problem som borde med för att komplettera kontexten i er serie. Hälsningar Patrik
Malin Olofsson:Jo vi har träffat bönder och även Lantmännen säger det att konkurrensen är hård om jordbruksmarken. Att man konkurrerar med köpcenter och typ golfbanor. I framtiden tror jag att en hållbar livsmedelsförsörjning kommer att vara av högsta prioritet - hur man riggar för det ute i kommunerna är intressant att följa upp.
claes göransson:vad är det för protein i det foder som de djur som ger det populära brasilianska nötköttet är uppfödda på?
Daniel Ohman:Lyssna på nästa program av matens pris. kl 1300 i p1 på söndag
Bengt Persson:Hur mycket av Brasiliens sojaproduktion importeras till Sverige?
Daniel Ohman:en ganska liten del sett från brasiliens totala produktion men det handlar totalt sett om en yta fem gånger så stor som stockholms kommun.
Mia:Att andvändningen av bekämpningsmedel bara ökar för varje år, beror på att man odlar i monokultur, d.v.s. odlar samma gröda år efter år på samma fält. Då uppförökar man också just dom skadeinsekter och svampsjukdomar som trivs på just den grödan. Detta är inte tillåtet i KRAV-godkänd produktion. Där måste man förebygga genom en varierad växtföljd. För att jorden ska behålla sin mullhalt och vara långsiktigt odlingsbar, måste den rätt ofta vara gräsbevuxen. För att använda marken effektivt så måste gräset då ges till idisslande djur, som då ger både mat och gödsel. Det är ingen slump att det mesta av den vilt bevuxna marken är gräsbevuxen och betas av idisslande hjortar och antiloper av alla de sorter över hela världen. (appropå om att alls äta kött och klimatdebatten) Hur besprutas sojan till sojamjölk och sojabiffar? Där borde det vara ännu större risk att få i sig giftmedelsrester, eftersom man direktkonsumerar själva grödan.
Malin Olofsson:Vi har stränga regler i Europa och Sverige kring vilka halter av kemikalier som maten får innehålla. I det här fallet är det alltså människorna som lever i och vid produktionen som tar stryk.
Knut:Hej Finns det någon norm för hur mycket av de otäcka kemikalierna som finns i importyerad soja? T.ex. är antibiotica förbjudet och kan spåras?
Daniel Ohman:ja det finns alltid normer för hur mycket farliga kemikalier som finns i importerad mat. problemet här är att vi i europa gjort ganska mycket för att skydda oss själva. Vi vill inte ha rester av kemikalierna i vår mat och vi vill inte att våra bönder använder dem. men vi vill inte betala för att bönderna i brasilien som odlar sojan som vi köper ska slippa dem
Anders Edling:Hej. Tack för intressant program! Jag undrar om ni egentligen vet hur stor andel av de svenska bönderna som använder soja? Ni likställer alla men tex de i ekologiska besättningarna är det inte tillåtet. Dessutom tycker jag att det är fel att hänga ut enbart mjölk- o köttproduktion då soja konsumeras även av de som inte äter kött.
Malin Olofsson:Kul att du tycker att det varit intressanta inslag. Visst är det så att ekologiska mjölk- och köttprodocenterna i de flesta fallen kan ställas utanför detta problem. Men eftersom de är i minioritet jämtemot de konventionella bönderna så anser vi att det var mer intressant att granska fodret till de andra. Visst är det så att de är soja i mycket veg.kött. Det skulle vara intressant att försöka granska vilken soja de använder och vilka krav de företagen ställer.
Gunnela Ståhle:Mycket skulle vara vunnet om man kunde ersätta importerad soja med inhemska fodermedel. Förutom den positiva effekten på klimatet/regnskogen och arbetarskyddet och livsmedelsäkerheten så skulle det vara enklare att upprätthålla frihet från GMO-grödor i fodret (genetiskt modifierade organismer)och dessutom skulle vi slippa en hel del risker med salmonella i foder eftersom soja är en riskråvara. Men problemet är inte enkelt Vi har inte tillräckligt med proteinrika svenska fodermedel. Hur löser vi detta på kort och lång sikt? Kan inte staten genom EU-stöd främja proteinodling i Sverige. I konventionell produktion kan man sänka proteinhalten genom att använda syntetiska aminosyror. Därigenom minskar man behovet av proteinrika fodermedel och sänker kvävehalten i gödseln. Detta är inte tillåtet i ekologisk produktion, vilket är en nackdel. Hur kommer det sig att Svenska Foder valt att köpa certfierad soja, men inte Lantmännen? Är Svenskt Foders foder dyrare?
Daniel Ohman:Jordbruksminister Eskil Erlandsson fick frågan om stöd till inhemska proteingrödor men han valde att hänvisa till att marknaden borde lösa detta eftersom det är lönsamt att odla inhemska proteingrödor. när det gäller svenska foder vet jag inte. Inte säker på att de valt en certifierad leverantör på grund av att de vill undvika bekämpningsmedlen. Fråga dem gärna,
Ann-Marie Schrö:Hej. Jättebra att ni gör detta, hälsar AMS, fd mat/konsument/jordbruks-reporter på S1. Vete är inget självklart spannmål på vår breddgrader o klimat o kräver mkt kvävegödsel för att odlas i Sverige medan baljväxter istället binder kväve i jordarna. Jämför bidragen/stöd för olika grödor. Vete har gynnats sen EUmedlemskapet. Innan dess ökade odlingen av oljeväxter bl a. Monoodlingen av soja i Brasilien o Argentina sker på bekostnad av matgrödor för den egna befolkningen o innebär utslagning av småjordbruk. När President Christina Kerchner i Arg för att motverka det o försökte beskatta sojaexporten fick hon multinationella jordbruksföretagen emot sig (som precis som de stora spannmålsodlarna i Frankrike använde småjordbrukarna i protestdemonstrationerna). Pumpa Christel Cederberg på mer, hon vet massor. Pressa jordbruksministern mer kring den idotiska veteproduktionen o dess konsekvenser liksom oviljan hos LRF-medlemmarna att satsa på inhemska baljväxter som gynnar miljön. Köttproducenterna som använder sojamjölet för att öka tillväxten är de största motståndarna f ö till köttimporten från Sydamerika som är marginell i jämförelse med soja/kraftoderimporten. Kul att ni sliter med detta. Hej från Ann-Matie
Malin Olofsson:Ja det finns många fler frågor att ställa och att gå vidare på. Tack för uppmuntran!
moderator:Nu är det bara fem minuter kvar av chatten. Sista chansen att ställa en fråga direkt til Malin och Daniel!
Ufo:1. Hur stor del av den brasilianska sojaexporten går till Sverige? 2. De viktiga hälso-och miljöfrågorna är en nationell nivå men där bör Kina, Eu WHO m.fl. ställa krav, det är alltså en fråga som svenska bönder kan lösa! 3.Jag hörde inget om vilka medel som används i den importerade maten??? Samma krav måste ställas även på det som importeras??
Daniel Ohman:1. under en procent 2. absolut borde andra ställa krav men sverige kan ju bara ta ansvar för vad sverige köper och om produktionsförhållandena vid de sojaodlingar som vi köper från är dåliga så har vi ett ansvar även om kina väljer att inte ta sitt. 3. Vi kommer berätta mer om den importerade maten i kommande avsnitt av serien Matens Pris (söndagar kl 13.00 i p1)
Eva:Jag tycker nog politikerna i Sverige och Europa borde kunna göra mera. Man borde inte få köpa in varor som är producerade på sådant sätt som är förbjudet hos oss och som skadar människorna som arbetar med det.
Malin Olofsson:Skicka ett mejl till Eskil Erlandsson - han är folkvald och vill veta vad folket tycker.
Marie:Frågan har ställts varför vi inte Sverige kan stoppa produktionen och det verkar inte vara något som är aktuellt "vi beställer för lite för att kunna påverka". Men om hela EU gick samman? Det blir förståss detsamma som att EU:s olika länder inte vill ta ett gemensamt beslut om att alla länder i EU ska bli skyldiga och redovisa EU-medborgarnas banktillgodohavanden i banker inom unionen!
Daniel Ohman:Jo det är ju såklart bra om eu går ihop. Tyvärr brukar det ta rätt lång tid och under tiden så fortsätter de här bekämpningsmedlen att användas i brasilien. jag tycker nog att varje importör har sitt ansvar.
Tomas Schörling:Förbjuder vi sojaimporten så fördyrar vi svensk köttproduktio ytterligare, då ökar köttimporten. Produktionen flyttas till utlandet och de brasilianska lantarbetarna har inte vunnit ett dugg. Rikta kraven mot ICA och handeln att inte befatta sig med kött som är producerad med billig soja så blir diskussionen inte bara ett slag i luften.
Malin Olofsson:Visst har handeln en viktig roll i det här. Just kring importen så kan det vara viktigt att frågan diskuteras i hela EU.
Per C:Eskil hänvisar till marknaden. Marknaden är ju i största grad Lantmännen. De vill ju ha in vete. Skulle de gå i brächen för högre pris på inhemskt protein? Knappast. Bra jobbat!
Malin Olofsson:Och marknaden är vi, eller?
Hans Röös:Det vore väl jättebra om brasiliens regering eller myndigheter tog ett sådant beslut. Men svenska företag har väl ett ansvar för fodret som de köper. OM de inte köpte fodret skulle det ju inte produceras. = svar från Daniel Ohman När vi 1995 gick in i EU så sa LRF till bönderna: "Nu är det marknaden som gäller" och det som lagligen är satt på den fria rörlighetens marknad är vad bönderna har att spela med för att få sin ekonomi att gå ihop. Att för ner sådana etiska avgöranden på gräsrotsnivå är ett sätt för politikerna att smita ifrån sitt ansvar. Det är nämligen inte bara sojaetik som en producent isåfall har att ta hänsyn till - det enda rimliga är att sådant regleras på politisk nivå (WTO osv). Annars blir det ett race to the bottom för de största idealisterna som går under ekonomiskt ocg de ur etisk synpunkt okänsligaste överlever. Är det så vi vill ha det? Hans Röös
Daniel Ohman:Fråga Eskil Erlandsson, jordbruksminister. Han är en stor anhängare av konsumentmakt.
Per-Gunnar Gunn:Hej jättebra repoprtage. jag har varit ekolopgisk lantbrukare i 35 år med mjölk och köttproduktion 120 mjölkkor vi använder ingen soja odlar raps säljer rapsolja och använder rapskakan till djurfoder och vi odlar mycket åkerbönor. En stor fördel med att odla egna åkerbönor och ärtor är ju att inte behöva tillföra växtnäring, kväve, energieffektivt för varje kg kväve som tillverkas går det åt energi motsvarande en liter olja, sen är det ju så bra för växtföljden, monokulturen med bara säd framkallar behov av bekämpningar av både ogräs skadeinsekter och mögelsvampar. På 35 år har inget bekämpningsmedel används här nu har vi 80 % av normskördarna i Östergötland
Malin Olofsson:Ja det fina med kråksången är just det där med kvävet. Att slippa ta fram konstgödsel både av miljöskäl och konstnadskäl är ju mervärde som kommer på köpet.
Monica Didrikss:I Sverige bejakar vi frihandel av varor och tjänster. Det medför att den svenska matproduktion konkurrerar med mat som importeras från länder med andra och i regel lägre krav. Den svenska råvaruproduktionen av livsmedel minskar för varje år. Varför ställer ni inte samma krav på den importerade maten som på den svenska ?
Daniel Ohman:Vi kommer ta upp den importerade maten i kommande avsnitt av serien matens pris .
moderator:Nu är chatten avslutad. Malin och Daniel tackar för alla intressanta frågor, och hoppas att ni är nöjda med svaren. Glöm inte att lyssna på nästa avsnitt av Matens pris nu på söndag, kl 13:00 i P1.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista