1000 i upprop efter Matens pris

Efter att vi startat det här radioprogrammet har lyssnare bildat en grupp på Facebook mot den billigare matens konsekvenser. I dag har den över 1000 medlemmar. Nu lanserar de också en . Vi tog kontakt med en av grundarna, Linus Källander.

Hej, Linus Källander grundare av facebookgruppen "Dyrare mat, NU!"

Hur kom det sig att ni startade den här facebookgruppen?
– Vi har länge upprört oss över att man använder metoder och teknik i livsmedelsproduktionen som är så skadliga för människor djur och natur, och samtidigt ökar risken för negativa klimatförändringar. Storföretagens vinstkrav och konsumenternas okunskap om konsekvenserna av sina val får förödande effekter som har varit svåra att uppmärksamma. Radioprogrammet triggade igång tanken att det går att sprida kunskap och väcka opinion om detta, det blev helt enkelt ett jättebra läge för en fråga vi brunnit för länge. Facebook är ju ett intressant medium för det får en stor spridning bland människor vi annars inte skulle kunna nå. Alla medlemmar är med och bidrar med sitt engagemang och sin kunskap.

Vad vill ni uppnå med den?
– Gruppen samlar medlemmar bakom ett tydligt formulerat budskap. Att vi inte längre accepterar den billiga matens sociala och ekologiska effekter. Vi vill använda det engagemanget som medlemmarna visar till att sprida kunskap och göra det lättare för konsumenter att göra medvetna val i vardagen.

Hur tänker ni kring att det blivit många medlemmar väldigt fort?
– Vi blev överraskade men inte förvånade över det stora intresset. Maten vi äter ligger många människor varmt om hjärtat. Oavsett om du gillar att stå i köket eller inte. Samtidigt har diskussionen om mat förändrats, fler relaterar mat till hälsa och matproduktion till miljö. När vi blir medvetna om konsekvenserna av den billiga maten är det ett ämne som engagerar. Ingen vill bidra till någon annans död genom sitt eget bröd.

Vad är det för diskussioner som pågår i gruppen?
– Diskussionerna förs på alla nivåer. Någon undrar om han gör rätt som köper äggen direkt från den lokala bonden och på det sättet undviker att betala skatt. Många lyfter problemet med att så lite av matens pris hamnar i bondens fickor utan istället går till mellanhänderna. De flesta tycks vara överens om två principer. Dels att förorenaren ska betala, och dels att maten vi äter ska bära sina egna kostnader.

Vad är nästa steg?
Idag lanserade vi bloggen med samma namn som gruppen. Där har ett dussin medlemmar från gruppen engagerats för att utifrån flera perspektiv diskutera, inspirera och fördjupa samtalet om matens pris. Bloggen nås på www.dyraremat.nu.

Vad ska dyrare matpriser leda till?
Det är viktigt att betona att vi inte i första hand argumenterar för att konsumenter ska lägga mer pengar på mat. Mycket av merkostnaden kan man komma undan genom att laga maten från grunden och välja mat efter säsong. För oss betyder dyrare mat dels att bonden får ett rimligt pris som ersätter arbete och kostnader. Och dels att produktionen ska bära sina egna kostnader. Det kan exempelvis ske genom skatter på bekämpningsmedel och handelsgödsel eller skatt på icke förnybar energi.

Om priserna höjs, vad är det som säger att pengarna inte bara hamnar hos handeln?
– Priserna måste höjas för att de kostar mer att producera i primärledet. Livsmedelsindustri och handel måste betala bonden mer vilket också kan ge dyrare priser i handlen.

Slår inte matpriser mot människor som har lite pengar?
– Det är redan nu ofta människor med lite pengar som köper ekologiska och rättvisemärkta produkter. Strategin är att fler måste lära sig vad näringsriktig och hållbart producerad mat är, och att kunna laga mat! Där har man mycket pengar att spara. Exempelvis finns det många skolkök som lagar ekologisk mat till samma pris som man gjort tidigare. Hemligheten är ändring av recepten till mer säsongsanpassat, mer nyttiga rotfrukter och ärtor o bönor, mindre kött. Detta skulle också bygga upp folkhälsan väsentligt. Dubbel vinst alltså. Det finns många duktiga kockar som brinner för detta och som gör läckra  och näringsriktiga matsedlar åt skolor. Några av dem kommer vara med och skriva på bloggen.

Vem är ni som startade gruppen?
– Jag som tog initiativ till att starta gruppen heter Linus Källander. Jag har själv vuxit upp på en ekologisk gård och genom mitt engagemang i olika ungdomsorganisationer sett hur viktigt det är med en hållbar utveckling på såväl socialt, ekologiskt och ekonomiskt plan. Jag vände mig först till människorna i min närhet som jag vet brinner för de här frågorna och nu har jag engagerat människor i bloggen som jag aldrig mött eller pratat med. Det här ska inte ses som ett initiativ som kommer från mig, det ska ses som ett uttryck för väldigt många människors frustration och vilja att förändra.

När startade ni gruppen?
Gruppen startades 28 februari och nådde på en vecka 600 medlemmar. Efter 10 dagar hade vi nått 1000 medlemmar. Vi kan bara drömma om vart det här kommer leda.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista