”Svensken vill ha mer lammkött”

Det är rubriken på en liten notis i Dagens Nyheters ekonomidel idag. Där får vi veta att svensken äter mer lammkött än någonsin. 1,6 kilo per person och år. I helgen håller Fåravelsförbundet lammriksdag och där kommer strategierna kring hur det ska bli mer svenskt lammkött på tallrikarna, att stakas ut. Enligt uppgifterna i notisen handlar det bland annat om att ”bättre foder ska göra att djuren växer snabbare”.

Mer kraftfoder alltså, ofta med soja, till djur som skulle kunna gå ute och beta på ängarna.
Redan förra våren granskade vi utvecklingen i den svenska lammnäringen tillsammans med Svenska Dagbladets Henrik Ennart. Vi fann att vart femte svenskt lamm under sin korta livstid aldrig får gå ut, när biffigare raser har tagits till Sverige som till skillnad från de traditionella svenska kan få ungar året runt.
Detta för att begäret efter färskt svenskt lammkött istället för fryst, ska kunna tillfredställas även under tidiga våren.

Läs om eller lyssna på vår granskning från våren 2010 här:  

Eftersom både jag och Daniel just nu är borta från radiomakandet ett tag för att slutföra vår bok som ska komma i september, går bloggen för tillfället bara på halvfart tyvärr. Men snart ska det bli ändring på det.

Så länge vill jag passa på att efterlysa era bästa säsongsbetonade matrecept! Plita gärna ned ingredienserna, hur man tillagar det och vilken årstid recepteten avser, i ett mejl till mig så kommer jag att lägga upp dem här på bloggen så småningom. malin.olofsson@sr.se

Trevlig helg!
// Malin.