Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Granskar vad som döljer sig bakom de låga matpriserna och avslöjar en verklighet där människor skadas,..

Grafik: Så mycket vatten går åt till dina livsmedel

Uppdaterat tisdag 26 januari 2016 kl 12.04
Publicerat måndag 25 januari 2016 kl 05.00
illustrationer över livsmedel och ett badkar. Grafik: Susanne Lindeborg/Sveriges Radio.

Vattnet som går åt för att producera ett kilo mandel kan fylla drygt nio uppblåsbara trädgårds­pooler. Jämför med andra livsmedel i vår grafik.

Hör hela programmet: Vattnet och nötterna

Grafiken visar hur mycket vatten som går åt för att producera livsmedlen. Se också hur stor andel som är regn, grundvatten, eller förorenat vatten.

Bild
Bild

Tar du en stor kopp kaffe motsvarar vattenåtgången alltså 22 minuter i duschen, vilket kan jämföras med en kopp te som inte ens räcker till fem minuter.

Väljer du öl motsvarar det en dusch på sex minuter, medan ett glas vin motsvarar nästan ett och ett halvt badkar fyllt med vatten.

Både mandel och nötkött kräver så mycket vatten i att det skulle fylla nio uppblåsbara trädgårdspooler, men skillnaden är ändå stor.

Köttet produceras nästan helt med hjälp av regnvatten, medan mandel ofta nyttjar grundvatten. Mandelproduktionen kräver också mycket vatten för att ta hand om föroreningar.

Siffrorna är hämtade ur forskning från Water Fotprint Network och är beräknade utifrån den globala produktionen av varorna, de tar alltså inte hänsyn till specifikt svenska förhållanden.

Produkternas så kallade vatten-fotavtryck delas in i tre kategorier. ”Grönt vatten”, kallas regnvatten som går åt, yt- och grundvatten benämns som ”blått vatten”, och ”grått vatten” är det som går åt för att ta hand om föroreningar från produktionen.

Lista i storleksordning, liter vatten per kg (andel "blått vatten")

  • Kaffe*, 18 900 (1%)
  • Mandel, 16 095 (24%)
  • Nötkött, 15 415 (4%)
  • Olivolja, 14 431 (17%)
  • Te*, 8 860 (10%)
  • Fläskkött, 5 988 (8%)
  • Kyckling, 4 325 (7%)
  • Rapsolja, 4 301 (10%)
  • Solrosfrö, 3 366 (5%)
  • Ris, 2 497 (20%)
  • Mjölk, 1 020 (8%)
  • Vin, 872 (16%)
  • Sojamjölk**, 297 (3%)
  • Öl, 296 (6%)
  • Potatis, 287 (11%)

Se fler produkter här eller läs studierna på länkarna nedan.

Studier:

* Fotnot: I grafiken visas siffrorna för te och kaffe beräknad utifrån drickbart skick, i listan med storleksordning visas siffran för torrvara.

** Fotnot 2: Efter att vi uppmärksammats på att siffran för sojamjölk inte stämde i den forskarrapport vi utgått från har den korrigerats. Den tidigare siffran angav vattenåtgången endast för proteininnehållet i sojamjölken, inte för produktens totalvikt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".