Illustration som visar sockerbitar och andra livsmedel. Illustration Susanne Lindeborg.

Guide: Myter och sanningar om socker

Äter vi mer socker än någonsin? Borde man sluta dricka juice och är det verkligen farliga mängder socker även i vanlig frukt? Matens pris går igenom myter och sanningar om socker.

Hör hela granskningen: Sötsakerna och sockerindustrin

Bild
Bild

Men behöver vi inte sockret alls?

Svar: Nej. Raffinerat vitt socker är det mest meningslösa av näringsämnen. Livsmedelsverket skriver:

Det finns inga positiva effekter på hälsan av att äta socker

Alla anledningar som en gång gjorde det så attraktivt att odla och använda socker har tappat sin betydelse.

Global livsmedelshandel och möjligheten att frysa in och torka bär och frukt, tillsammans med maskiner som gör söta fruktjuicer utan att använda en droppe tillsatt socker, borde ha gjort det raffinerade sockret överflödigt.

Fotnot: Grafiken visar sockerkonsumtionen i Sverige, per person och år, enligt Jordbruksverket. I siffrorna ingår en rad olika sorters socker, till exempel glukos från majs eller mjölk. Däremot räknas vissa andra sötningsmedel, som stevia och aspartam, inte i siffrorna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".