Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Granskar vad som döljer sig bakom de låga matpriserna och avslöjar en verklighet där människor skadas,..

Guide: Myter och sanningar om socker

Publicerat söndag 31 januari 2016 kl 19.00
Illustration som visar sockerbitar och andra livsmedel. Illustration Susanne Lindeborg.

Äter vi mer socker än någonsin? Borde man sluta dricka juice och är det verkligen farliga mängder socker även i vanlig frukt? Matens pris går igenom myter och sanningar om socker.

Hör hela granskningen: Sötsakerna och sockerindustrin

Bild
Bild

Men behöver vi inte sockret alls?

Svar: Nej. Raffinerat vitt socker är det mest meningslösa av näringsämnen. Livsmedelsverket skriver:

Det finns inga positiva effekter på hälsan av att äta socker

Alla anledningar som en gång gjorde det så attraktivt att odla och använda socker har tappat sin betydelse.

Global livsmedelshandel och möjligheten att frysa in och torka bär och frukt, tillsammans med maskiner som gör söta fruktjuicer utan att använda en droppe tillsatt socker, borde ha gjort det raffinerade sockret överflödigt.

Fotnot: Grafiken visar sockerkonsumtionen i Sverige, per person och år, enligt Jordbruksverket. I siffrorna ingår en rad olika sorters socker, till exempel glukos från majs eller mjölk. Däremot räknas vissa andra sötningsmedel, som stevia och aspartam, inte i siffrorna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".