Vargavinter på mer än ett sätt

Det sägs att nyinflyttande entreprenörer behöver bo här på Österlen i minst två vintrar för att man ska kunna vara säker på att de står ut att leva här också vintertid. För att se efter om de har kraften att orka med den mentala omställningen från pastoral idyll till ett enda stort vitt kaos, där det är en utmaning att ta sig till uthuset. Också på en fyrlängad gård.


För det är ju inte varje vinter vi vi får en riktigt rejäl snöstorm. Men med två vintrar på sitt samvete anses man med stor sannolikhet ha upplevt detta. So they say. Men jag skulle nog vilja tillägga att de nyblivna österleningar som just nu tillbringar sin första vinter med oss kan känna sig säkra på att ha den rätta tågan efter bara en vinter, om de fortfarande är lika sugna på lantlivet nu som juni 2009. För även om vi inte varit helt avskurna från omvärlden i flera dagar som det kan bli en del vintrar så måste denna vinter väl snart nå nåt slags rekord i antal snöstormar? Jag har förstås inte statistik på det, men nog känns det extremt med två snöstormar i veckan. Vecka in och vecka ut.....

Om talesättet ovan stämmer lär det bli ett och annat bed- & breakfastställe, en och annan inredningsbutik och ett & annat café eller annat slags näringstställe till salu framåt sommaren.

Vi får hoppas att det inte blir så. För den här vintern har redan gått hårt åt en rad företag som drivs av infödda eller inflyttade som klarat "vintertesten" sedan länge. I mitten av januari brann stora delar av fiskföretaget Buhres ner i en anlagd brand. Härom veckan brann cykel- och sportklädesbutikerna i det gamla godsmagasinet bredvid stationen i Simrishamn ner till i stort sett bara aska. Eventuellt anlagd även den.

Förra helgen drabbades ägarna till Havängsprodukter på Nickebo gård i Sillaröd av en brand som tog både boningshus och uthus. Inte själva företagslokalerna men allt annat och av deras 12 får brann 8 inne och övriga fick avlivas på grund av skadorna de fick. Den här branden misstänks inte vara anlagd men är lika tragisk för det. Inte minst med tanke på att företagarinnan på gården är en av de två som drev Vägstationen tidigare och som tvingades i konkurs för drygt ett år sedan.

Nog önskar man driftiga och kreativa människor som fyller Österlen med verksamhet, ett bättre öde!  

I dag har en antikbutik i Löderup brunnit. Under en period när eländesnyheterna duggade som tätast kände jag själv ett akut behov av ljusterapi, en stor hink ginseng, en utlandsresa eller något.....vad som helst.....som kunde få en att se lite ljusare på tillvaron. Och höja den egna energinivån en aning.

I skrivande stund spås mer busvädersnö till natten. Men det värsta bara måste vara över nu. Det är trots allt 22 februari. Och då ska våren ha kommit till södra Skåne. Rent statistiskt i alla fall.

Buhres meddelade i veckan att de trots allt ska försöka resa sig ur askan som fågel Fenix och startar veckan före påsk med försäljning i butiken (som var den del som klarade sig bäst) och enkel serverig utomhus. Produktionen sprider de ut där de kan finna lediga lokaler. Det är en riktigt glad nyhet. Om de orkar, så ska nog alla vi andra också göra det.

Och förra helgen invigdes Sveriges första raw foodcafe i Kivik av ett ungt par som just nu tillbringar sin allra första vinter på Österlen. Det ser inte ut att ha gett upp precis trots en hel del motgångar på vägen.

Så visst finns det hopp. Det gäller bara att härda ut.

Simrishamn 2010-02-22
Marie Sandgren
SR Kristianstad

Ps. En längre intervju med Cecilia Buhre kan du höra här. Den gjordes i början av februari och innan de visste om de skulle kunna starta igen:

Pps. Och en intervju med det nyinflyttade paret Vilda och Erik Rosenblad som är stora raw foodentusiaster, hör du  här: