Trädgården vid Simrishamnsredaktionen.

I väntan på vintergäcken

Så äntligen dök det upp någon form av tecken på att det faktiskt kommer att bli vår i år också. I söndags var det som om alla österlenbor plötsligt tittade ut ur sina bon samtidigt.

Varenda gångstig eller promenadstråk var full av flanörer i solkskenet. Vid lunchtid var det snudd på köbildning på gångvägarna ut mot Tobisvik i Simrishamn. En joggare siktades vid Tobisborg. Och en dunväst. Helt otänkbara företeelser för bara tio dagar sedan.

Och visst kommer det bakslag. Men den där känslan av att vintern och snön aldrig kommer att ta slut är borta. I dag skiner solen för andra dagen på raken.

Och även om det ligger en stor snöhög i trädgården här på Järnvägsgatan i Simrishamn, där vintergäcken snart ska blomma, så ser jag ändå gräset här och där. Och jag hörde tydligt meteorologen använda ordet vårvinter på TV i går kväll.

Våren lär vara en månad försenad i Skåne, ja den meteorologiska då, men den känns ändå att spritter av energi hos folk.

Påsken är bara en månad bort och förberedelserna är redan på gång. Redan nu trillar det in pressmeddelandet från konstnärer, författare och andra som gärna vill berätta att de har något på gång till påsk.

Simrishamns egen medelhavsman Peter Englander är i Malmö och skapar en trädgård på temat maffiabröllop till trädgårdsmässan där. Och om bara två veckor är det dags för antikmässan i Brösarp.

Tre ganska tydliga vårtecken i väntan på vintergäcken i redaktionsträdgården.

Nu blir det lunchpromenad i solen.

Simrishamn 2010-03-03
Marie Sandgren
SR Kristianstad

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista