Febril politisk aktivitet

Det är valår i år och det märks redan. Om tre månader ska vi välja de politiker vi vill ska företräda oss i kommun, region och riksdag. Och redan råder en febril aktivitet bland partierna på Österlen.

Centerpartiet har delat ut sina guldklöverpriser till både ingen-gasutvinning-på-Österlenföreningen ”Heaven or Shell” och köttbutiken i Brösarp. De socialdemokratiska oppositionsråden i de fem sydostkommunerna har skrivit till jordbruksministern om den hopplösa situationen inom djurskyddet i Skåne och träffade i fredags landshövdingen i samma ärende. Folkpartiet i Simrishamn ordnar stickjunta som en metod ta tillvara folks erfarenheter.

Ja, bara som några exempel. Partierna är aktiva och vill så klart ha allas vår uppmärksamhet det närmaste halvåret. Det ligger i sakens natur.

I de två Österlenkommunerna är det parlamentariska läget inför valet minst sagt intressant.

I Simrishamn ställer sjukvårdspartiet inte upp i valet. I dag sitter de i regeringsställning ihop med de fyra borgerliga Allianspartierna. Om de fyra partierna skulle få samma resultat som i förra valet skulle Alliansen inte få ihop en egen majoritet utan att samarbeta med Österlenpartiet. Ett parti som i dag är ute lite i kylan. Ja i regeringssammanhang i alla fall.

I Simrishamn, Gudruns Schymans hemkommun, ställer ju också feministiskt initiativ upp den här gången, vilket säkert lär röra om i grytorna. Och kommunalrådet Christer Akej (M) har stor chans att komma till riksdagen vilket kan stuva om en del på personplanet lokalt.

I Tomelilla kan man få ett nytt parti om arkitekten Per-Olof Kippel och hans nyregistrerade parti SOS-Tomelilla faktiskt ställer upp. Och där kandiderar miljöpartisten Lotta Hedström för riksdagen igen. Hon är ju före detta språkrör för partiet men har den senaste mandatperioden suttit på partiets enda mandat i kommunfullmäktige i Tomelilla.

Både i Tomelilla och i Simrishamn fick Sverigedemokraterna platser i fullmäktige i förra valet, fyra respektive två, men det finns ingen som sitter på de stolarna just nu. Och så sent som förra veckan stod det klart att Sverigedemokraterna Österlens vice ordförande Mats Thuresson inte ställer upp i valet sedan åtalats för att ha förskingrat flera hundra tusen för en vägförening i Raskarum.

Frågan hur det går för partiet i det här valet och om de har kandidater nog som ställer upp för val.

En annan sak man kan fundera över om det är de personer som toppar de olika partierna listor och/eller som flest väljare röstar på, som kommer att inta de tyngsta positionerna efter valdagen. Det är ju bara till kommunfullmäktige som det är direktval. I övrigt bestämmer partierna själva vem som ska ha vilka poster.

Men oftast är det de översta namnen som får platserna i den innersta kretsen där den reella makten finns, det vill säga i kommunstyrelserna. Men i Simrishamn finns i alla fall två partier där det inte är så. Varken Centerns och Österlepartiets ledamöter i kommunstyrelsen fick flest röster eller toppade sina partiers listor i förra valet. Centerns Håkan Erlandsson är invald som nummer fem i fullmäktige och Österlenpartiets Christer Vigren som nummer fyra.

Blir det likadant i det här valet? Kommer rentav fler partier att göra likadant?

Under alla omständigheter har vi mycket att fundera över och ett spännande halvår framför oss.

Simrishamn 2010-03-13
Marie Sandgren
SR Kristianstad
0414-146 55

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista