Elna Melusine Jolom jobbar i sin nybyggda glashytta. Foto: Marie Sandgren/SR Kristianstad.
Tomelilla

Jolom bygger egen glashytta

Hon är bara 29 år men ändå har hon jobbat med glas i närmare 15 år. Elna Melusine Jolom från Österlen är en internationellt känd glaskonstnär. Nu har hon och sambon byggt en egen glashytta på en gammal fyrlängad gård vid Norra Björstorp, strax norr om Brösarp. 

– Vi flyttade hit i april och sedan dess har vi jobbat med det här, parallellt med våra vanliga jobb förstås, säger Elna Melusine Jolom. 

I stort sett alla delarna till glashyttan är begagnade och nu efter allt slit står hyttan klar för invigning. Den ger henne större frihet. Men ställer samtidigt krav på att hon själva behärskar alla momenten i glasproduktionen. När hon har använt andras hyttor har kunnat koncentrera sig på designdelen medan det funnits andra som kunnat de andra delarna. 

– Med egen glashytta blir det såklart lite svårare. Men det befäster hantverkskunnandet. Och jag lär mig att våga göra alla momenten. De jag har jobbat med tidigare i olika glashyttor är ju ofta på väg att pensionera sig. Ingen av de hyttor jag arbetat med har haft några yngre. 

Hyttan ger henne också möjlighet att jobba hemma med sin familj runt i kring sig och att kunna ta emot besökare inte bara i lokaler där hon visar sitt glas utan också i själva produktionslokalen. 

Elna Melusine Jolom växte upp i Gärsnäs och valde redan som 15-åring att göra glas till sitt material när hon började på Kosta-Orrefors egen gymnasielinje uppe i Småland. Idag är hon en känd glaskonstnär både här hemma och utomlands och har hunnit få priser för sina konstverk. Känd för sina vackra glas i graalteknik bland annat.

När vi besöker henne i hyttan arbetar hon för fullt. Det är hett inne vid ugnarna och både Elna Melusine Jolom och hennes assistent Michelle Håkansson är blanka i pannorna när de jobbar med glaset för att ge det rätt form och färg. En slags kreativ kamp där glaset ibland har sin helt egna vilja.

Marie Sandgren
0414-146 55
marie.sandgren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista