1 av 3
Staffan Tellman
2 av 3
Karl-Erik Olsson (S)
3 av 3
Simrishamn behöver fler invånare. Arkivbild: SVT Bild

Vill kraftsamla med färre nämnder

Simrishamns kommun kan få en ny organisation med färre nämnder och mer makt koncentrerad till kommunstyrelsen som samtidigt får fler utskott.

 - Vi måste bli bättre på att marknadsföra oss och på att driva kommunens utveckling så vi får en bättre tillväxt, säger kommundirektör Staffan Tellman som lagt förslaget.

Trots att Simrishamn har förhållandevis stor inflyttning så minskar befolkningen. Staffan Tellman menar att det behövs en kraftsamling för att få fler att flytta till kommunen och dela kostnader för t ex vård och omsorg.

För att åstadkomma detta föreslår Staffan Tellman att kommunstyrelsen får tre olika utskott, ett för samhällsbyggnadsfrågor, ett för kultur och ett för klimat, energi och miljö. Dagens kultur och fritidsnämnd försvinner och fritidsfrågorna hamnar hos barn och utbildningsnämnden. Samhällsbyggnadsnämnden försvinner men dagens myndighetsnämnd blir en byggnads- och trafiknämnd. Redan i dag ligger näringslivsfrågorna och turismfrågorna direkt under kommunstyrelsen.

Mer makt samlad i kommunstyrelsen alltså. Men också mindre spretigt och tydligare gentemot kommuninvånarna enligt Staffan Tellman. Förslaget är helt nytt och ska nu ut till politikerna.

Men oppositionen är kritisk.

Det socialdemokratiska oppositionsrådet Karl-Erik Olsson (S) menar att det kan vara ett hinder för den demokratiska processen om de små partierna, som inte sitter i kommunstyrelsens utskott, får mindre insyn i en rad frågor. Han är inte heller så positiv till att kulturfrågorna inte finns i en egen nämnd och utrycker en oro för att politikerna i kommunstyrelsen ska klara att hålla sig fullt insatta i frågor på ett betydligt större område än i dag.

- Men vi kommer med ett eget förslag, säger Karl-Erik Olsson.

Marie Sandgren
marie.sandgren@sr.se
0414-146 55

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".