SIMRISHAMN

Kan man vara kulturkommun utan konsthall?

Kan man kalla sig en kulturkommun om man inte har någon egen utställningslokal? Eller om man tänker avskaffa kultur- och fritidsnämnden? Det undrade konstnärer och kulturarbetare i Simrishamn på tisdagskvällen.

Det var inte politikerna som hade tagit initiativet till debatten på Valfisken i Simrishamn, utan kommunens konstnärer och kulturarbetare själva.

Och de hetsigaste diskussionerna gällde just Simrishamn som kulturkommun, och förslaget att avskaffa kultur- och fritidsnämnden och istället lägga de frågorna i ett utskott under kommunstyrelsen.

Det är ett förslag från kommundirektören som just nu diskuteras i Simrishamn. Inte minst de mindre partierna är kritiska den idén, från Österlenpartiet till Vänsterpartiet.

– Jag är kritisk eftersom jag tycker att det blir en maktkoncentration, säger Lisa Kvarnbäck (MP). Det blir en sämre demokratisk bas. Det blir sämre medinflytande för medborgarna för det blir färre förtroendevalda.

I den senaste besparingsvändan inom kulturen i Simrishamn räddades biblioteksfilialerna men kommunens utställningsverksamhet på kulturhuset Valfisken fick stryka på foten. Men en kulturkommun måste ha en egen utställningslokal menar socialdemokraten Birgitta Englander.

– Vi har inte haft makten här på länge, säger Birgitta Englander. Det blir helt annorlunda beroende på hur folk röstar i höst och vi hoppas att de röstar rött. Då river vi upp budgeten och prioriterar om, lovar Englander.

Debatten i Simrishamn på tisdagskvällen ägde rum i just den lokal på Valfisken som tidigare fungerat som kommunens konsthall.

Alla partier som kandiderar till kommunfullmäktige deltog i debatten. Folkpartiets Fredric Strömberg menade att kulturen borde beaktas i alla kommunens beslut.

– Vi har ju i kommunen att vi ska beakta barnkonventionen i varje beslut vi fattar, säger Fredric Strömberg. Jag tycker att det är nästan lika självklart att man i alla besluten hänvisar till kulturen och kulturens värde i de beslut man har fattat.

Marie Sandgren
marie.sandgren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista