Bistert klimat. På flera plan. Foto: Marie Sandgren/Sveriges Radio

Kylslaget Österlen i november

November är ingen särskilt charmig månad, om du frågar mig. Förmodligen årets värsta månad (med lite konkurrens av mars dock). Mörk, blåsig och regning.

Och inte har november precis bättrat på sitt dåliga rykte i år. Var och varannan har varit sjuk i förkylningar och infektioner. Själv var jag däckad i närmare en vecka.

Det där med Sveriges Provence känns rätt avlägset. Känns mer som att bo i Kiruna. Det blir helt enkelt inte riktigt ljust vissa dagar. Och just som det regnat orimligt mycket i över en vecka. Ja då kommer vintern. Före advent!?!

Onödigt tidigt faktiskt.

Men många pratar om att vi har ännu en vargavinter framför oss. Jag hoppas innerligt att de har fel...

Också politiskt har klimatet plöstligt blivit rätt bistert här på Österlen. I Tomelilla har Moderaterna bildat majoritet tillsammans med Socialdemokraterna och lagt beslag på båda kommunalrådsposterna (var sin 75-procentig tjänst). Vilket försämrar insynen för oppositionen som ser lika ovanlig ut: Folkpartiet, Kristdemokraterna, Centerpartiet, Sveriges Pensionärers intresseparti, Miljöpartiet, Vänsterpartiet och Sverigedemokraterna. Alla utom de sistnämda närmar sig nu försiktigt varandra i det kyliga politiska klimatet där alliansens tid tillsammans i Tomelilla verkar vara över för lång tid framöver.

Även i Simrishamn verkar det betydligt mera kyslaget än före valet. Åtminstone mellan Kristdemokraterna och resten av allianspartierna. KD har hoppat av majoriteten eftersom de känner sig snuvade på en ordinarie plats i kommunstyrelsen. Och Moderaterna som fick betala ett högt pris för att kunna bilda majoritet med Österlenpartiet och alliansen, sitter nu plötsligt med en minoritetsregering. I alla fall om de inte snabbt ändrar sig och försöker blidka KD trots allt. Även här får oppositionen minskad insyn genom att oppositionsrådet Karl-Erik Olsson (S) får gå ner i tid. Han beskriver klimatet mellan det egna partiet och alliansen som kyligare än på mycket länge.

Jag vet att det bara är en månad kvar till jul. Det är svårt att tro trots ett och annat jultecken. För nog känns det bra långt till värmens och generositetens högtid, här på Österlen just nu.

Simrishamn 2010-11-24

Marie Sandgren
SR Kristianstad

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".