Maskrosorna tid är nu. Foto: Jessica Gow/Scanpix

Praktisk samhällskunskap i maskrosornas tid

Årets första maskros är utslagen hemma i Sankt Olof. Och de första fröna är i jorden ute. Möjligen lite väl ivrigt med tanke på frosten vi vaknade till i morse.  Och det verkar som om det kan bli fler kalla nätter den här veckan. Kan bara hålla tummarna för att jag får se lite spenat och sallad sticka upp sina första försiktiga blad snart. I fönsterkarmarna inne växer det i alla fall så det knakar. Squash, gurka, tomat och så årets två nya utmaningar för min del: broccoli och brysselkål.

Den intensiva Österlenpåsken är över och den här påsken fick konstrundediskussionerna hård konkurrens av skolprotester. Ingen bofast lär i alla fall ha missat att den borgerliga Simrishamnsmajoriteten sytt ihop en uppgörelse som innebär att alla byskolor får vara kvar, men fem av sex blir antingen F-3-skolor (Skillinge, Hammenhög och Sankt Olof) eller 4-6-skolor (Kivik och Borrby) och eleverna bussas däremellan. Bara i Gärsnäs kvarstår som en fullvärdig F-6-skolan utanför Simrishamn. Samtidigt enades M, FP, ÖP & C om att Österlengymnasiet ska läggas ner på grund av vikande elevunderlag.

Protesterna mot byskoleförsämringarna övergick mycket snart till ett högljutt raseri över nedläggningshotet mot gymnasieskolan. Elever, före detta elever och till och med blivande elever gav sig genast i kast med att organisera motståndet med hjälp av Facebook. Samhällskunskap i praktiken kan man kanske säga. I fredags demonstrerade hundratals elever, lärare, föräldrar och andra på Stortorget i Simrishamn och nu ska ungdomarna samla in namn för en folkomröstning om gymnasieskolans framtid. Mer än två tredjedelar av fullmäktige måste säga nej till ett sådant förslag om de får ihop tillräckligt med namnunderskrifter. Oppositionen är med på noterna så det lär gå igenom.

30 maj ska frågan enligt planerna upp i kommunfullmäktige och innan dess lär vi få hela bilden av var de olika partierna står när beslut ska tas i kommunstyrelsen, det vill säga även KD och SD som inte ingår i något politiskt samarbete lokalt just nu.

För eleverna som börjar gymnasiet i höst ser den här tidplanen inte så kul ut. Sista valomgången har passerat när beslutet troligen tas. Ett bekymmer har varit att an majoritet av kommunens elever söker andra gymnasieskolor än den egna. Just nu verkar en del elever stödsöka till Österlengymnasiet. Medan andra tar de säkra före det osäkra och söker sig ett gymnasium som garanterat är kvar också när de ska ta studenten om tre år. T ex i Ystad eller Kristianstad.

Skoldebatten lär i all fall prägla denna maj på Österlen. Förmodligen mer än något annat.

Simrishamn 2011-05-02

Marie Sandgren
P4 Kristianstad

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".