Elever från Tryde friskola på marsch mot idrottplatsen i Tomelilla som en OS-delegation, på fritidshemmens dag. Foto: Marie Sandgren/Sveriges Radio
TOMELILLA

Sällsynt utflykt på fritidshemmens dag

"Vi ska göra lite om de olympiska spelen"
1:30 min

Runt om i landet firades fritidshemmens dag på tisdagen. I Tomelilla samlades 300 fritidsbarn på torget, för att i ett enda långt tåg marschera genom byn till idrottsplatsen.

- Vi ska göra lite om de olympiska spelen, förklarar Elin. Vi ska leka lekar som handlar lite om sport lägger kompisen Evelina till.

De går båda på Tryde friskola och står långt fram i deras skolas del av tåget. Alla har kläder som för tankarna till sport eller OS. Ett lag kanske eller ett land. Båda tjejerna gillar fotboll och har satt sina favoritlag på flaggorna de har med sig i tåget. FC Barcelona för Evelina och Spjutstorps IF där många av klasskompisarna spelar, för Elin.

De tre hundra barnen kommer från fritidshem i hela Tomelilla kommun. En lång orm av barn ringlar sig runt torget och det är lite svårt att stå stilla. Lite skuttigt och fnissigt som det kan vara när man är rätt ung och väldigt förväntansfull. Men så tillhör utflykter inte heller vanligheterna på fritidshemmen i Tomelilla kommun.

- Tyvärr är det svårare i dag för oss med lite personal och många barn. Men vi gör det här en gång om året och då är det alla fritidshem i kommunen som ställer upp, säger Lena Nilsson på Lindesborgsskolans fritidshem.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".