Rachid Taha.
Rachid Taha. Foto från artistens hemsida.

”Beurs” – en vildvuxen fransk-arabisk musikbukett.

Artister som Faudel, Rachid Taha och Amina bor i Frankrike. Med sin nordafrikanska bakgrund har de en repertoar på både franska och arabiska. Det betyder en större publik, men också att leva i två olika världar.

Faudel har sagt att han inte känner sig hemma när han åker till Algeriet. Men han känner sig heller inte riktigt hemma i Frankrike heller. Integrationen stör och förvirrar honom. Ändå blev han utpekad av förre presidenten Nicolas Sarkozy som ett ovanligt lyckat exempel på integration. Rachid Taha blev artist för att uppmärksamma sociala frågor och politik. Amina vann nästan Eurovision Song Contest.  Den generation som växer upp med föräldrar från Maghreb kallas i Frankrike för ”Beurs”.

Anne Konstenius försöker reda ut begreppet och rotar bland snårig rap, ljuva melodiblommor och politisk undervegetation på franska och arabiska.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".