"Vi ska producera vaccin"

I dag har världshälsoorganisationen uppgraderat varningen för att svininfluensan ska bli en pandemi. Hittills har ingen i Sverige visat sig bära på smittan men idag testas ytterligare femton fall. Och än så länge finns inget vaccin som kan bota svininfluensan.

Björn Olsen, professor i infektionssjukdomar vid Uppsala Universitet, tycker att Sverige ska ha egna vaccinfabriker.

– Ett skäl till att också vi ska producera vaccin är att vi ska ha det som en del i biståndsprojektet. För om det är så att vi producerar 500 miljoner doser idag, till en befolkning på sju miljarder, måste vi fundera på hur mycket kommer Tchad, Niger och många av de andra utvecklingsländerna att få? I stort sett ingenting om något. Därför ska man se det i ett större perspektiv. Vi får inte stirra oss blinda på våra egna nationella gränser.

Men det där med att tänka på alla andra kan vara lättare sagt än gjort. Särskilt när det handlar om något okänt som en väldigt smittsam sjukdom kan vara.

– Ens granne blir ju så att säga hotet mot en. Inte ens fiende men när det gäller hälsan kan det bli någon slags diskripens mellan den välvilja och medlidande man vill visa mot någon och den risk som andra människor kommer att innebära för en. Visserligen kommer man att känna solidaritet men jag är inte säker på att det kommer att yttra sig i yttre handling, säger Thomas Anderberg, docent i praktisk filosof vid Uppsala Universitet

Elin Jönsson
elin.k.jonsson@gmail.com

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".