Torsk Bourgionne

Ca 600 gram torskfilé (gärna färsk, men det går också bra med torsk från frysdisken, godast blir det med en tjock filé, s.k. Torskrygg
500 gram färska små champinjoner
Ca 20 stycken små steklökar (ofta används syltlök hemma vid spisen, men det är betydligt godare med färska små steklökar)
Ca 200 gram rökt sidfläsk (här används ofta bacon hemma vid spisen)
En halv flaska Rödvin
Lite grovkornig fransk senap
Lite maizenaredning

Sätt ugnen på 200grader
Börja med att koka upp rödvinet, gärna med en morot eller lite rotselleri, låt vinet puttra i minst fem minuter.

Skär fisken i portionsstora bitar, ca 150 gram styck. Lägg den i en form och salta och peppra lätt

Stek sidfläsket som skurits i ganska stora tärningar, efter en stunds stekning tillsätts de små steklökarna och champinjonerna som gärna får vara hela.
Bryn det hela i ett par minuter så det blir fin färg och alla smaker kommer fram.

Häll över vinet (dock utan morötter eller rotselleri) som nu har kokat bort sin beska och låt det puttra en stund.
Tillsätt ett par matskedar grovkornig senap och salt och peppar efter behov, red av med maizena till önskad konsistens

Häll det hela över fisken och låt gå i ugnen tills fisken är fin och mjäll, ca 10-15 minuter beroende på storlek

Servera med kokt alt. Rostad potatis och citronklyfta

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".