Ombergs saffransdoftande kräftpasta

För 4 personer

Tidsåtgång ca 20 min

1 msk olivolja, 1 msk smör
1 vitlöksklyfta
½ färsk chili (glöm ej att ta bort kärnorna) Det går även bra med chilipulver, sambal oelek eller liknande
7-10 blad färsk basilika
½ paket saffran
flingsalt
peppar
1 dl vitt vin
3 dl passerade tomater
1 ½ - 2 dl grädde, visp eller annan magrare sort
1 msk hummerfond
200 g kräftstjärtar
250 g svamp gärna Karl Johan annars champinjoner

Finhacka vitlök och chili.
Skiva svampen och hacka basilikan.
Fräs i olivoljan och smöret.
Häll på saffran och sedan vin, tomater grädde och hummerfond.
Låt koka i ca 10 min.
Smaka av med salt och peppar.
Koka pastan, gärna bred bandspagetti, i rikligt med vatten och lite salt.
När pastan är färdig slå av vattnet.
Lägg ner kräftstjärtarna i såsen.
Blanda såsen med pastan.
Servera gärna med riven parmesanost.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".