Vitvins-och saffranskoktamusslor

1 påse färska blåmusslor
2 schalottenlökar
2 klyftor vitvin
3 dl vitt vin
1 påse saffran
salt
peppar
(hackade örter, ex. persilja, timjan)
1-2 dl creme fraiche eller grädde

Tvätta musslorna, knacka på de som inte är stängda. Musslor som inte stänger sig är döda och måste slängas. Fräs lök och vitlök i lite smör tills den är mjuk och glansig. Tillsätt vinet, saffran, lite salt och peppar. Låt koka upp. Häll i musslorna och på med lock. Skaka kastrullen då och då så att musslorna vänds. Låt koka i ca 3 minuter. Dra kastrullen åt sidan och lyft upp musslorna. Se till att alla musslor öppnat sig. Finns det några som fortfarande är stängda ska dessa slängas. Koka upp saffransbuljongen igen med 1-2 dl creme fraiche eller grädde. Smaka av med lite mer salt och peppar om det behövs och tillsätt hackade örter om du vill. Servera musslorna i buljongen i en djup skål.

Ät gärna med något gott bröd som du doppar i buljongen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".