Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Receptsamlingen - Sveriges Radio Östergötland

Lax tandoori med kikärtor och kålrabbi

4 personer
3 dl avrunnen naturell yoghurt
½ dl tandoorikrydda
½ kryddmått muskot
½ kryddmått spiskummin
600 gr Laxfilé
4 dl ris jasmin eller basmatiris
150gr kålrabbi
1 brk kikärtor
salt och peppar
1 påse saffran
100 gr gröna ärtor
1 kapsyl vitvin
1 halv citron

Ställ ugnen på 260 grader.
Skölj riset i 10 minuter i kallt vatten.
Häll lite olja i en kastrull och häll på riset och täck med 7 dl vatten, salta.
Koka upp riset snabbt och ta av det från värmen och låt locket ligga på så att riset får svälla.
Skär upp laxen i 4 lika stora bitar och pressa lite citron över.
Blanda tandoorikryddan, muskot och spiskummin med yoghurten, smaka av med salt och peppar.
Halstra på laxbitarna snabbt och lägg dom i en eldfast form.
Täck laxbitarna med yoghurten och ställ in i kylen och marinera i ca 20 minuter.
Strimla upp kålrabbin och häll av kikärtorna.
Dela upp riset i 2 skålar och krydda ena halvan med saffran som lösts upp i lite vitvin och den andra halvan blandas dom tinade gröna ärtorna i. Salta och peppra efter smak.
Ställ in laxen i ugnen och låt stå i ca 7 minuter, under tiden så fräses kålrabbin i lite matolja i ca 1 ½ minut sedan läggs kikärtorna i smaka av med salt och peppar.
Lite överbliven yoghurt kan blandas med lite mynta och honung till sås om så önskas.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".