Köttsoppa från en alt

1½ nötkött med ben. (t.ex högrev)
3 l vatten
salt
10 vitpepparkorn
10 kryddpepparkorn Koka tills köttet är mört, 1 - 2 tim under lock.
Sila av buljongen och låt den kallna så kan man lätt ta bort ev. fett som lägger sig ovanpå.
Detta kan göras ett par dagar i förväg om buljong och kött förvaras i kylskåp.

2 - 3 morötter
1 palsternacka
1 stor bit rotselleri
1 purjolök, hela (även det gröna)
finhackad persilja, vid serveringen Strimla grönsakerna (skalade och sköljda)
Koka upp buljongen och lägg i alla grönsaker på en gång och koka sakta tills de har kvar tuggmotståndet.
Skär under tiden kött i tärningar och tillsätt i önskad mängd.
(Resten av köttet blir pepparrotskött, se din kokbok. Spara då lite av buljongen till såsen.)
Strö över persiljan.
Serveras med klimp.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".