Bruzes tenorsoppa

80 g havregryn
3 msk smör
1 stor lök
2 - 3 vitlöksklyftor
350 g skållade, urkärnade och hackade tomater
14 dl kycklingbuljong
½ krm mald spiskummin
1 tsk harissa eller ½ tsk chilipasta
1 - 2 msk pressad lime
Hackade salladslökar som garnering

Ställ en tjockbottnad stekpanna på en medelvarm platta.
Lägg i havregryn och rosta i omkring 25 minuter under flitig omrörning, tills grynen blivit jämt ljusbruna.
Ta upp havregrynen ur stekpannan och låt dem kallna.
Hetta upp smöret i en stor kastrull på medelvärme.
Lägg i lök och vitlök och fräs tills löken mjuknat.
Tillsätt tomater, buljong, spiskummin, harissa eller chilipasta och salt till löken.
Rör ner havregrynen och koka upp. Reglera värmen så att soppan småkokar lugnt. Koka i 6 minuter.
Blanda i 1 matsked pressad lime.
Smaka av och krydda eventuellt lite mer. Kanske med lite mer lime.
Häll upp soppan i varma soppskålar och strö över salladslöken som garnering.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".