Fredagskocken 30/12-05

En exotisk trerätters meny
4 pers

Mangotoast med lufttorkad skinka

4st skivor vitt rostbröd
1st mango (undvik hårda frukter)
1 pkt lufttorkad skinka
Basilikablad efter smak
1 ask körsbärstomater
Olivolja
Ev. toppa med lite gräddfil

Dela brödet diagonalt för att få trekanter.
Rosta bröden i en panna på medelvärme med lite olivolja i botten.
Skär mangon i tärningar, halvera tomaterna och grovhacka basilikan.
Blanda samman mangon, tomaterna och basilikan till en kompott o slå lite olivolja över.
Lägg nu skinkan på toasten och lägg kompotten över.
Toppa eventuellt med en klick gräddfil.

Snabb het röd-curry kyckling

4st kycklingfiléer
1st grönpaprika
1 stor morot
1 hg färska champinjoner
4st klyftor vitlök
3 msk röd currypasta ( ev. röd curry på burk )
2 dl vatten
3 msk flytande kalv o rödvinsfond (buljong)
2 dl matlagningsyoghurt
Servera med ris eller bulgurvete

Skär kycklingfiléerna till centimetertjocka slantar.
Skala moroten och skär den och paprikan till stavar.
Halvera champinjonerna o finhacka vitlöken.
Stek kycklingen och grönsakerna i smör på ganska hög värme tills kycklingen fått en fin gyllenbrun färg.
Häll på vatten, fond o curry.
Låt koka i fem min.
Häll därefter på yoghurten o låt koka tills morotsstavarna mjuknat (inte för mjuka).
Servera kycklingen tillsammans med ris ( pröva gärna bulgurvete det passar jättebra till den här rätten)

Glass med varm passionfrukt och chokladkross

5 hg glass
12st passionfrukter
0.5 dl vatten
Socker efter smak
1 hg mörk blockchoklad

Dela passionsfrukterna och töm innehållet i en liten kastrull, även kärnorna (de går att äta och får det hela att se mer aptitligt ut).
Koka upp tillsammans med vattnet.
Sockra tills du får en fin syrlig balans.
Häll ”såsen” över glassen och strö över krossad choklad ….klart

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".