Fredagskocken 13/1

Stuvad lake (4 pers.)

1 3/4 kg lake (alt. 400 gr djupfryst torsk)
2 msk smör
3 msk ströbröd
1 msk mjöl
1 1/2 tsk salt
5 vitpepparkorn
5 kryddpepparkorn
1 lagerblad
2 1/2 dl vatten
1 1/2 dl grädde
1/2 fiskbuljongtärning
pressad citron
dill

Flå och skölj fisken.
Koka rom och lever för sig i saltat vatten.
Skär laken i skivor och varva med ströbröd, smör, vetemjöl och kryddor.
Slå över vatten och grädde.
Låt grytan sakta koka i ca 15 min.
Sist pressa citron och dill.
Smaka av.

Serveras med pressad potatis och sallad.

Apelsin de Luxe

4 apelsiner
4 msk hackade valnötter
2 msk russin
Skiva och varva i vacker skål.

Serveras ev. med glass eller grädde.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".