Fredagskocken 20/1

Martins ugnsbakade laxfile med
tomat o svampröra och vitvinssås
4 pers

600g laxfile
salt o peppar
margarin till stekning

Skiva laxen i 4 lika stora skivor.
Bryn laxen i en stekpanna,krydda efter smak.
Den skall ej vara genomstekt.
Sätt på ugnen på 225 grader.
Smörj en ugnsfast form o lägg i laxskivorna.

Tomat o svampröra
4 tomater
1hg svamp(champ,eller annan svamp)
5g persilja
1msk olivolja
1/2tsk salt
1krm svartpeppar
basilika,oregano

Ta bort kärnor o stjälkfästen på tomat
Skär dem i små tärningar
Skölj o tärna svampen
Bryn svampen i olja tills vattnet kokat ur
Tilsätt tomathacket,smaksätt med persilja o kryddor.

Till gratinering
4skivor färsk formfranska
50g riven ost

Riv brödet o osten o blanda detta.
Lägg en klick av tomat o svampröran på varje laxbit.
Strö över ost o brödblandningen.
Gratinera i ugnen tills det fått färg o laxen är genomstekt; ca 10 min.

Vitvinssås
1 gul lök
1 msk smör/margarin
1 dl torrt vitt vin
2 dl grädde
maizena
1/2 fiskbuljong
salt o peppar efter smak

Hacka o fräs löken i smör/marg i en kastrull.
Häll på grädde o vin,lägg i buljongtärning.
Låt koka en stund.
Red av med maizena,krydda.
Om fisksmaken är för stark späd m vatten eller mjölk.

Servera med koktpotatis eller pressad potatis

Yoghurt panna cotta
4pers

2 blad gelantin
2 1/2 dl kelda mellan grädde
1/2 honung
1dl matyoghurt
1 tsk vaniljsocker

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".