Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Receptsamlingen - Sveriges Radio Östergötland

Fredagskocken 27/2

Publicerat fredag 27 januari 2006 kl 10.51

Köttbit
Välj utskuren biff av innanlår eller en entrecôte.

Rostade grönsaker
Rosta några av säsongens grönsaker t ex potatis, morötter, kålrot, rotselleri, rödlök, fänkål, paprika, rödlök, palsternacka.
Låt fantasin flöda.
Total mängd kan vara drygt ett kilo skalade rotfrukter och grönsaker för 4 pers.

Förslag för 3 pers
2 morötter
2 medelstora palsternackor
2 potatisar (tvättas bara, skalas ej)
ca 200 g selleri
ca 200g kålrot
olja till formen
½-2/3 tsk socker
1 tsk balsamvinäger
salt
peppar ur kvarn

Blanda i efter rostning
12 cocktailtomater

Dela grönsakerna i ungefär lika tjocka delar men i olika form t.ex stavar, kuber mm.
Olja in formen.
Lägg i grönsakerna.
Strö över salt, peppar, balsamvinäger, socker samt sparsamt med olivolja.
Blanda om och sätt in i ugnen på 225 grader.
Rosta tills de fått fin färg och är mjuka ca 35 min.

För att ytterligare förhöja smaken tillsätts körsbärstomater i klyftor till grönsakerna när allt kommit ut ur ugnen.
Tomaterna blir endast lätt ljumna.
Kan serveras som en ensamrätt eller som tillbehör till en stekt köttbit och ett vitlökssmör.

Vitlökssmör
75 g smör
½ krm salt
knappt 1 vitlöksklyfta
½ krm vitpeppar

Pressa vitlöksklyftan över smöret, tillsätt kryddorna.
Blanda alltsammans.
Lägg smöret på plastfolie och forma till en rulle.
Rullen kan läggas i frysen för att bli lite extra hård.
Skiva sedan upp smöret och lägg på köttbiten eller grönsakerna.

Päron med nöttäcke
10-12 inlagda päronhalvor (alt en stor konservburk eller två små burkar inlagda päron)
50 g margarin
100 g nötter, hackade
1/2 dl socker
2 msk vetemjöl
2 msk mjölk
1 msk päronspad

Päronen kan antingen vara färska päron som är kokta i lite sockerlag, se nedan eller päron på konservburk.

Lägg päronen i en ugnssäker form.
Hacka nötterna grovt i matberedare.
Smält margarinet, tillsätt nötter, socker, vetemjöl och mjölk.
Fördela blandningen över päronen och häll över lite päronspad.
Sätt in formen i 225 grader.
Grädda tills nötblandningen har fått färg, ca 15 minuter.

Servera ljummen med mjuk vaniljglass eller lättvispad grädde.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".