Rostade grönsaker

Rosta några av säsongens grönsaker t ex potatis, morötter, kålrot, rotselleri, rödlök, fänkål, paprika, rödlök, palsternacka.
Låt fantasin flöda.
Total mängd kan vara drygt ett kilo skalade rotfrukter och grönsaker för 4 pers.

Förslag för 3 pers
2 morötter
2 medelstora palsternackor
2 potatisar (tvättas bara, skalas ej)
ca 200 g selleri
ca 200g kålrot
olja till formen
½-2/3 tsk socker
1 tsk balsamvinäger
salt
peppar ur kvarn

Blanda i efter rostning
12 cocktailtomater

Dela grönsakerna i ungefär lika tjocka delar men i olika form t.ex stavar, kuber mm.
Olja in formen.
Lägg i grönsakerna.
Strö över salt, peppar, balsamvinäger, socker samt sparsamt med olivolja.
Blanda om och sätt in i ugnen på 225 grader.
Rosta tills de fått fin färg och är mjuka ca 35 min.

För att ytterligare förhöja smaken tillsätts körsbärstomater i klyftor till grönsakerna när allt kommit ut ur ugnen.
Tomaterna blir endast lätt ljumna.
Kan serveras som en ensamrätt eller som tillbehör till en stekt köttbit och ett vitlökssmör.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".