Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Receptsamlingen - Sveriges Radio Östergötland

Fredagskocken 17/2

Det blir en 2-rätters helgmeny bestående av fläskfilémedaljonger med ugnsbakad potatisrulle, balsamsås och baconfrästa haricot vertes.
Till dessert blir det vit chokladpannacotta med varma björnbär.

Recepten är beräknade till 4 personer.
Vi börjar med pannacottan.

Blötlägg 2 gelatinblad i ca 5 min ( kallt vatten )
Koka upp 0,5 dl grädde och 0,5 dl socker.
Dra åt sidan.
Riv eller hacka ner 150 g vit choklad i grädden.
Krama ur gelatinbladen och rör även ner dem i chokladgrädden.
Låt svalna något, sila sedan och häll upp i glas.
Ställ kallt att stelna. ( Vill man fuska lite kan man ställa dem i frysen en stund, men tänk då på att känsliga kärl kan spricka pga växlingen av värme och kyla. )
Servera med varma lättsockrade björnbär.

Huvudrätten
Här börjar vi med potatisrullen.
Ugnsvärme ca 225 grader
Tina 4 st smördegsplattor, kavla ut dem på längden och dela dem. ( det blir 8 rullar.)
Finriv 600 g fast potatis
krama ur vätskan ( ca 2 dl ) genom en handduk.
Hacka 1 dl persilja.
Smält 75 g smör och blanda detta med potatisen, salta och ev peppra.
Lägg potatisriv på smördegsplattorna, rulla ihop med skarven nedåt och lägg på plåt med smörat bakpapper.
Grädda i ca 20 minuter.

Såsen
Koka 2 dl utspädd viltfond med 1 dl balsamvinäger och 1 dl socker, lite salt och peppar, tills hälften återstår.
Rör ner 50 g mjukt smör ( för att reda lite och göra såsen blank och fin. )

Grönsakerna
Fräs 1 pkt strimlad bacon ca 150 g.
Tillsätt 1 pkt tinade haricot vertes.

Köttet
Beräkna ca 175 g / pers ( 700 g till 4 pers )
Skär köttet i ca 2 cm tjocklek, stek i smör några minuter på var sida.

Servering
Huvudrätt:
Lägg upp potatis, kött och grönsaker på tallrik.
Ringla såsen runt om.
Dekorera gärna med någon färsk ört.

Dessert:
Förhoppningsvis har pannacottan satt sig så att det bara är att värma björnbären, ( finns i frysdisken, ett paket borde räcka ) som vi sockrar lite och skedar upp i glasen på pannacottan. Servera med ett krispigt flarn.

Lycka till och smaklig spis

Karin Asmus, Sörgårdens Gästgiveri

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".