Musselsoppa med kokos, marsala och vit choklad

Ingredienser:

1 kasse färska blåmusslor
2 st gula lökar, hackade
4 st vitlöksklyftor, hackade
0,5 purjolök, hackad
olivolja
2 dl vitt vin
1 brk (400g) kokosmjölk
1 dl grädde
1 dl marsalavin
100 g vit choklad, hackad
1 st lime, saften
salt och peppar
hackad persilja till garnering

Skölj och tvätta musslorna ordentligt (kolla att alla lever, de stänger sig om man knackar på skalet med en kniv…).
Ta en stor kastrull med lock! Fräs gul-, vit- och purjolök i lite olivolja.
Tillsätt musslor, vitt vin, kokosmjölk, grädde och marsala.
Lägg på locket och koka upp, dra åt sidan och låt stå ca. 5 minuter (musslorna är klara när de öppnar sig).
Sila bort soppan från musslorna ( varmhåll musslorna i serveringsskål med folie över) och koka upp den i lämplig kastrull.
Mixa soppan med handmixer, tillsätt chokladen, limesaften, smaka av med salt och peppar.

Strö hackad persilja över musslorna.
Ät soppan och musslorn med gott vitt bröd.

Drick Champagne eller ett gott mousserande vin till…

Henrik Pettersson
Stures mat & Inspiration i Linköping

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".