Tomat och bönröra

- Inspirerad av den mat som serverades tidiga morgnar på den Grekiska föreningen i Norrköping på 70-talet har jag komponerat mina ”Grekiska bönor” fritt ur ”smakminnet”, säger Lennart.

Detta behövs till bönröran:

500g frysta gröna bönor kokas mjuka i lättsaltatvatten (ca 10 min) med en matsked olivolja i vattnet.

2 dm purjolök skäres i tunna skivor och fräses lätt i en bottenskyla olivolja.
Tillsätt 2 vitlöksklyftor som krossats och hackats fint och krydda med timjan.

Häll i 2 förpackningar krossade tomater och rör om. När det hela börjar att koka sänker du värmen och tillsätter 1 tesked strösocker, 1 matsked vitvinsvinäger och en grönsaksbuljongtärning.

Tillsätt bönorna och låt det hela sjuda i ca 20 min.

Justera smaken med mera timjan ev salt och lite vinäger.

Grillad fläskkarré eller lamm är gott till.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".