Jerry’s Jambalaya a la New Orleans

Detta behöver du:

2 kycklingfiléer (eller någon annan del)
Rökt sidfläsk eller bacon efter behag
1-2 starka korvar (Choritzo, Cabanossi eller Andoulle)
Räkor eller kräftstjärtar
1 förpackning rökta musslor
1 hönsbuljongtärning av god kvalité
samt/eller hummerfond på flaska
2-3 små paprikor av olika färg
½ halv selleri
1 gul lök
Färsk vitlök efter tycke och smak (2-3 klyftor)
1 burk krossade tomater
3-5 dl ris (ej jasmin eller basmati)
Salt
Krossad svartpeppar
Tabasco (gärna den med rökt chipotle)
Persilja

Gör så här:

Häll upp en stor och inte allt för stark Margarita till att börja med.
Hacka och fräs sidfläsk eller bacon i lite olja.
Ta upp det och gör samma sak med kyckling och korv.
Hacka paprikan, sellerin och löken och fräs den.
Lägg i kötthacket igen och låt det fräsa ihop med grönsakerna en liten stund på medelvärme.
Öppna tomatburken och slå innehållet i en sil eller ett durkslag.
Vi ska bara använda tomathacket och inte så mycket av vätskan.
Häll i riset, fräs det under omrörning några minuter, peppra och salta lite försiktigt.
Smaksätt med tabascon, det ska smaka starkt.
Lägg i buljongtärningen och/eller slå på fonden.
Lägg i tomathacket och lite av vätskan, pressa i vitlöken och fyll på med vatten så det täcker.
Koka i drygt 15 min på medel/svag värme eller tills riset känns färdigt.
Vänd ner skaldjuren så de blir varma och strö lite hackad persilja över.

Ha en flaska Heinz tomatketchup på bordet (inget annat duger) och servera med amerikansk iskallt öl.
Gärna Dixie.

Smaklig måltid.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".