1 av 3
Kalle Zerpe tog reportern Anna-Karin Ferm på en fängslande tur i svensk kriminalvård. Foto:Anna-Karin Ferm
2 av 3
Fängelsemuseet i Gävle, gamla delen. Foto: Anna-Karin Ferm
3 av 3

Utflyktstips 7: Fängelsemuseét i Gävle

Sveriges Fängelsemuseum i Gävle är en skräckinjagande inblick i gamla tiders straffsyn när syftet var att avskräcka, förödmjuka eller isolera. Fängelsemuseet bjuder på den mörka och dolda kulturen "straff och elände", men också uppfinningsrikedom och historia. Här kan du snurra på straffhjulet, stifta bekantskap med fångar från en svunnen tid och lära dig att det sannerligen inte var bättre förr!

Museet består av en gammal och en ny del. Det nya cellfängelset, kallat "Hotell Hamilton" bland fångarna själva, var i bruk så sent som på 1980-talet. I den gamla delen finns riktiga gamla fängelsehålor från en sedan länge svunnen tid, då i begreppet "kriminalvård" ännu ej var myntat. Muséet har utmärkt guidning, på gräns till en teaterupplevelse, tycker vår reporter Anna-Karin Ferm.

Öppethållande:

Onsdag-söndag 12-16 för allmänheten.
Bokade visningar tisdag-söndag, dag- & kvällstid.

Entrépriser: Ett besök i två fängelser & en audioguide
Studerande med leg 30:-
Barn & Ungdomar 8-16 år 20:-
Barn upp t o m 7 år Gratis
Grupper dagtid om ni är tio eller fler
ordinarie betalande: 40:-/pers

Så hittar du hit:
Sveriges Fängelsemuseum hittar du i Gävle strax söder om Gavleån mitt i stan. Museet är uppdelat i den gamla och nya delen. Adressen är Hamiltongatan 1 & 3.

Handikappvänligt?
På cellfängelset och utställningen "Hotell Hamilton" finns det handikapptoalett och hiss upp till utställningen. Dessvärre kommer man endast in i cellerna med en mindre rullstol. Dock kan man med god behållning ändå se in i cellerna utifrån korridoren. Till slottshäktet och utställningen "Androm till skräck och varnagel" kommer man in med rullstol och rullator, men ej med permobil. Även där är vissa arrestdörrar för smala.

Barnvänligt?
Ja, detta är en spännande upplevelse för barn, men de mindre bör nog hålla en vuxen i handen.

Mer information på webben:

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".