Labyrinten Tittin i Rosendals trädgård. Foto: Katarina Mark

Utflyktstips 8: Häcklabyrinten Tittin i Rosendals Trädgård

Ett konstverk? En trädgårdsinstallation? Eller en romantisk mötesplats för nyförälskade?
Sverige är världens labyrinttätaste land med drygt tre hundra registrerade labyrinter, och Tittin är en av dem. Den gröna labyrinten skapades av konstnären Katarina Mark och Rosendals trädgårdsmästare.

Tittin är en så kallad klassisk labyrint - efter labyrintfigurer i Medelhavsområdet från omkring 1 200 f Kr - med ingången mot väster, som nästan alla gamla stenlabyrinter. Labyrinten Tittin däremot är planterad av hagtorn, som för övrigt växer vilt på Djurgården. Måtten är 26 x 29 meter och de 1 100 plantorna sattes 2001.

Det tar minst en kvart att gå in och ut ur Tittin. Man går i alla väderstreck, innesluten i ett grönt rum, för att möta en överraskning innan man vänder och går ut.

Öppettider: Rosendals Trädgård har öppet  tisdag–fredag 11 - 16, lördag–söndag 11 - 17. ((För tillfället är häcklabyrinten avstängd, den står på tillväxt och öppnar senare under hösten 2010 för allmänheten.)

Så här hittar du hit: Ta buss 47 till Djurgården, eller promenera längs Strandvägen till Djurgårdsbron och vidare.

Handikappvänligt?

Barnvänligt?

Förfriskningar? Rosendals trädgårdscafé hittar man i ett av växthusen i närheten.  Här kan man njuta av en mängd olika bakverk och smörgåsar, kaffe och te. Lunch serveras mellan 11.30 och 14.00.

Läs mer på: www.rosendalstradgard.se

Boktips: Den gröna labyrinten: labyrinter i trädgårdar och i människans historia av Elisabeth Svalin Gunnarsson

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".