Utflyktstips 13: Konst på Kvarntorpshögen

4:45 min

Utanför Kumla ligger Sveriges största industriminne, en enorm slagghög från några decenniers brytning av den oljerika alunskiffer som skulle ge Sverige en oljereserv. På toppen av högen ligger Konst på Hög, en av landets största skulpturparker.

Sedan slutet av 1990-talet erbjuder Kvarntorpshögen en permanent och ständigt växande skulptur-utställning med verk av många kända konstnärer. Här finns kaffestuga och en naturlig amfiteater med olika arrangemang på sommaren.

Själva högen är i sig en attraktion som bjuder på både utsikt och svavelluktande rök som stiger upp ur marken. Högen brinner invärtes och kommer så att göra i hundra år till. Skulpturparken på 100 meters höjd når man med bil eller via konstverket Trappan, 427 trappsteg.

Fakta:

Beläget någon mil söder om Örebro, öster om Kumla. Säsongsöppet för biltrafik juni-augusti, lör-sön under maj+september. Övrig tid tillgängligt till fots eller vintertid med skidlift. Längdspår på vintern.

Kaffestuga och toaletter öppna juni-augusti

Mobil guidning erbjuds via mobiltelefon, se hemsidan nedan.

Barn: Under uppsyn. De heta "rökutsläppen" kan man bränna sig på.

Rollstolsvänligt: Nej

Tips:

Vid Kvarntorpshögens fot ligger Kumla Golfbana med restaurang under golfsäsongen. Här kan man också studera de nu vattenfyllda skifferbrottens dramatiska silhuetter.

Nytt konstgalleri, Galleri Örsta öppnade nära högen oktober 2010.