1 av 4
2 av 4
3 av 4
4 av 4

Maten i huvudet


Kontroll
Vad vinner man kontroll över när man kontrollerar ätandet? Kanske över sina prestationer. Eller över hela sitt liv? För den som har ortorexi leder fixeringen vid nyttig kost till näringsbrist. Om det rigida matschemat rubbas får ortorektikern panik.

Elitmotionären Karl-Petter Hjelmer har utvecklat sin egen matfilosofi utifrån dieterna han tror på. Med stenkoll på vad han äter optimerar han sina tävlingsresultat.


Sista måltiden
Det sista Agneta åt var pölsa. Idag kan hon nästan inte svälja och får sin ”mat” genom dropp. Det är mycket som går förlorat när maten är borta ur livet.

När Eva skulle dö förra sommaren ordnade familjen en måltid på skärgårdsön och det hon åt var ren kärlek. Hon överlevde och nu betyder varje dag med aptit ytterligare en tidsfrist mot cancern.

Lena gav omsorger - och maken kräktes upp dem på toaletten. När en halv sked soppa var det enda han fick ner visste hon att det skulle vara slut inom ett dygn. Vad har mat för mening när man håller på att dö?


Ätstörningsjäveln
Utan att vilja det manipulerade Anna Törnqvist sina tankar tills mat hade blivit något farligt. Nu väsnas Ätstörningsjäveln i huvudet på henne varenda dag. Hur kunde han komma in i hennes huvud, från ingenting till att få sådan makt att hon spottade ut det hon åt istället för att svälja?

Det finns hur många möjligheter som helst till att mat laddas och blir något annat än bara mat, säger psykolog Per Johnsson som mött många anorexipatienter. Han är psykolog och docent i klinisk psykologi vid Lunds Universitet, med ätstörningar och psykosomatik som specialomoråde.

När är det logiskt att uppleva maten som en fiende? Maten i huvudet provar anorektiska tankegångar.


Rädda jorden
Jon Magnusson och Mika Liffner har aldrig velat vara beroende av ett samhälle de inte gillar. När de tröttnade på alla år av idésnack och ilska, som ändå aldrig ledde till någon förändring, flyttade de ut från stan. Sedan drygt sex år är de så gott som självförsörjande på mat och har avgjort att det är på östgötska gården Sätter de bäst tar sin del av ansvaret för planeten. Konsekvensen är ett liv där det mesta av deras tid går åt till att producera familjens mat.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".