De här téerna serverade Angela i Äntligen onsdag

Här kommer lite information om de téer som Angela Ljungblad serverade tidigare i veckan.

1. Sencha Midori, (417), grönt sencha te, Japan

Kinesiska och japanska teer skiljer sig mycket i smak. Detta beror på att teets torkningsprocess skiljer sig. Det kinesiska teet torrkokas eller rostas i regel, medan det japanska teet ångas vilket ofta ger en något starkare och annorlunda smak. Midori är "Sencha teernas Shogun", ett vårte av toppkvalité. Rik på vitamin C och låg teinhalt. Ett välkänt gott grönt te för konnässörer!

Härkomst: Japan.
Utseende: Mörkgröna platta avlånga blad.
Karaktär: Mjuk färsk söt lite fruktig gräston. Teet har en fyllig rund arom.
Rekommendation: Sallad, grönsaker eller till fiskrätter.
Bryggtid: 2 minuter
Värme: 70°
Serveras: Tempererad

2. Ti Guan Yin S2 (27103), oolong te, Taiwan

Tie Guanyin är det mest kända av Taiwans oolonger och ett av de mest kända teer i Kina överhuvudtaget. Teet har många olika graderingar på sin skala och förfalskningar är mycket vanliga. Utmärkande för Ti Guan Yin S2 är dess täta, rika och långa eftersmak. Det här speciella teet oxideras enligt den taiwanesiska metoden då man rostar och jäser teet till en större del. Rekommenderas varm till måltid!

Härkomst: Taiwan
Utseende: Bladen är mörkgröna oregelbundet avlånga. Mörkt bärnstensfärgad bryggd.
Karaktär: Doftpaletten bjuder på fruktiga toner blandat med aning av valnöt. Underliggande smakupplevelser utmärks av plommon, lakrits, mörk choklad och mörk honung.
Rekommendation: Serveras till kött eller gärna paté.
Bryggtid: 4-5 minuter
Värme: 90-95.
Låt bladen sköljas en gång i det varma vattnet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".