Monika Ahlberg.

Lax med fänkål och saffran (Fikonmarmelad med mandel)

Lax med fänkål och saffran - Fikonmarmelad med mandel
6:29 min

Kokboksförfattaren och matkreatören Monika Ahlberg

Lax med fänkål och saffran
750 g laxfilé
1 stor fänkål
några kvistar färsk (eller torkad) dragon
0,5-1 g saffran (mortla gärna)
3 dl vispgrädde

Ta bort skinnet på laxfilén. Skär fänkålen i tunna skivor. Skär laxfilén i portionsbitar och lägg i en ugnsfast form tillsammans med fänkålen. Lägg över dragonkvistarna, strö på lite flingsalt, svart- eller vitpeppar och saffranet.

Häll på grädden, in i ugnen på 225 grader i 12-15 minuter. Servera med ris, potatis eller pasta.

Fikonmarmelad med mandel
500 g torkade fikon

Blötlägg fikonen i vatten så att det täcker. Låt ligga över natten.
Nästa dag, koka fikonen mjuka, häll av nästan allt vatten.

Kör med mixerstav, lite bitar får gärna vara kvar. Mät fruktmassan - häll sedan i 300 g strösocker per 500 g fruktmassa. Brukar bli ca 5 dl strösocker. Häll också gärna i lite citronskal när du väl häller i sockret.

Koka i cirka 10 minuter under omrörning och på inte allt för hög värme.

Grovhacka 100 gram skållad mandel, blanda i på slutet.

Häll upp i en mycket väl rengjord burk.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".