Monika Ahlberg.

Monikas tomatgryta

Monika Ahlbergs tomatgryta

2 tetror med krossade tomater (okryddade, helst ekologiska)
3 dl vatten
buljongtärning
salt, peppar
socker
1 dl olivolja
1 kruka basilika
1 kruka oregano
3-4 skivor dagsgammalt vitt bröd
vitlöksklyftor
färskriven parmesanost

Häll upp tomaterna i en kastrull tillsammans med buljong, vatten och socker och ett par matskedar av oljan. Lägg i några hela kvistar av basilikan och oreganon.

Koka upp och låt sjuda långsamt i en halvtimme, smaka av med salt och peppar.

Skär det gamla brödet i skivor och stek i olja i en stekpanna så att de blir frasiga. Pressa över vitlöken på brödet. Dela brödet i små kuber, cirka 2x2 cm och lägg ner i soppan. Sjud i fem minuter.

Grovhacka basilikabladen och riv ner parmesanosten i tomatgrytan. Färdigt!

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".