Ångad torskfilé på rödbetsbädd

Ångad torskfilé på rödbetsbädd
6:34 min

Anders Levén, kock och matkreatör, ger ett norskinspirerat recept på 17 maj.

Ångad torskfilé på rödbetsbädd (4 p)
4 st torskloin à 150g (den tjocka biten, ryggen på fisken)
1 liter vatten
2 msk havssalt
1 tsk socker

Rödbetsbädd:
2 medelstora rödbetor
2 msk socker
1 tsk salt
vatten att koka rödbetorna i
1 chalottenlök (hackas)
100 g smör

Sås:
2 dl sky (oxfond)
1,5 dl rödvin
1 dl balsamicovinäger
2 msk sirap
grovmalen vitpeppar, salt
färska örter

Lägg fisken i lagen i minst två timmar för att rimma. Ångas sedan cirka 10-12 minuter över kastrull eller i ångugn.

Rödbetsbädd: Koka rödbetorna med skalet på i vatten, salt och socker i cirka 30 minuter. Skala, skiva och blanda med smöret och den hackade löken. Håll varmt, synka detta med att såsen blir kvar.

Koka ihop såsen, red eventuellt med lite maizena utrört i vatten. Kokas i cirka 15-20 minuter och lägg eventuellt i en klick smör i slutet.

Lägg upp rödbetorna på varma tallrikar, lägg på fisken och rippla såsen runt.

Toppa med örter och njut direkt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".