Jens grillbiffar med charksmör

8:59 min

Jens Linder, kock och matjournalist, kör med smarrigt grillat i veckans Köp hem fem.

Jens grillbiffar med charksmör
4 portioner

4 skivor mört nötkött, till exempel rostasfilé
2 dl fylligt rött vin
1 tsk mald anchochilipulver
1 msk mald spiskummin
1 tsk färsk timjan
svartpeppar ur kvarn
salt
eventuellt 1-2 msk smör

Blanda vin och kryddor i en plastpåse. Lägg ner köttskivorna, knyt om och låt marinera i åtminstone sex timmar.

Ta upp skivorna och låt dem rinna av ordentligt. Salta och peppra.

Stek eller grilla dem efter egen smak. Köttet blir gott både rätt välstekt och rosa. Se till att bitarna får fin stekyta. Servera med charksmör.

Charksmör:
6-8 småportioner (5 minuter)

80 g fin salami eller salsiccia eller annan god ätfärdig korv
250 g rumstemperat normalsaltat smör
eventuellt lite stött fänkål eller lite starkt paprikapulver
möjligen lite salt

Skär korven i små tärningar. Mixa bitarna tillsammans med smöret till ett fluffigt kryddsmör. Smaka av och krydda eventuellt med fänkål, paprikapulver och salt.