Recept: Christers Texas chili

Texas Chili (4-6 pers)

1 kg högrev

0,5 l mörkt öl

1 stor gul lök

1 stor vitlök (solo)

Chipotlesås eller pasta

Och sen behöver du kryddor:

Kalvfond

2-3 färska chilepeppar (t e x Jalapeño eller Piri Piri – det är i fröfästen och mellanväggar som hettan sitter – behåll dem om du vill ha en hetare chili, skär bort om du vill minska hettan)

2,5 msk mald spiskummin (detta är baskryddan i en chili)

2 msk mald koriander

1,5 tsk mald Ancho chilepeppar (finns i kryddsortimentet i din butik).

Lite socker & salt

Och så tillbehör:

Serveras med riven herrgårdsost

Finhackad röd lök

Tärnad avokado

Crème fraiche

Och salta kex (crackers)

Gör så här

Skär högreven i sockerbitsstora bitar och bryn dem i het panna med lite olja och smör. Bryn lite åt gången så att det inte börjar koka i pannan.

Låt den finhackade chilepepparen, spiskummin, den malda koriandern, mald ancho, socker och chipotlesåsen gå med i fräset någon minut. Rör om och salta försiktigt (tänk på att smakerna kokar ihop och att det är bättre att salta upp grytan till lagom nivå innan den skall serveras).

Slå i öl och fyll på med kalvfonden så att det ganska väl täcker köttet. Koka upp och låt alltihop puttra på spisen i 3 timmar under lock och ytterligare 3-4 timmar utan lock. Var noga med att grytan bara puttrar lite försiktigt och att mängden vätska inte reduceras för mycket. Späd i så fall med lite mer öl/kalvfond. Är grytan för rinnig så låt den puttra på ytterligare en stund utan lock. Rör om lite då och då.

Var noga med att smaka av hela tiden så att hetta och sälta blir rätt.

Vill du göra en extra god chili så låter du den stå kallt över natten och ”mogna”. Innan servering, värm upp grytan och salta upp den till lagom nivå om det behövs.

Servera chilin toppad med alla tillbehör.

Och glöm inte musiken i högtalarna när du lagar och äter, t ex ZZ Top, Gram Parsons, Townes van Zandt eller Doug Sahm passar utmärkt till en skål het chili.