Foto: Monica Bohman.

Recept: Sigrids frittata


1 portion (öka med antalet gäster)
15 minuter

Ingredienser:
2 ägg
drygt 1 msk vatten
1/2 krm salt
Svartpeppar efter smak
2 msk riven färsk parmesan
Matolja till stekning (den du föredrar)
2 skivor italiensk salami, gärna kryddig
6 stora blad färsk basilika
1-2 soltorkade tomater eller 3 körsbärstomater

Gör så här:
1. Riv osten, strimla salamin, hacka de soltorkade tomaterna eller skiva de färska tomaterna och plocka bladen från basilikan.
2. Vispa ihop ägg och vatten. Salta och peppra och blanda i den rivna osten.
3. Hetta upp matolja i en panna och stek salamistrimlorna i någon minut.
4. Häll över äggsmeten och den hackade soltorkade tomaten. Låt steka någon minut.
5. Lägg på basilikabladen och den färska tomaten i skivor (om du använder färsk).
6. Låt frittatan steka, du kan lyfta lite på kanterna för att släppa in smet undertill, men skrapa inte inåt som när du gör en bondomelett utan försök få frittatan platt och slät.
7. När den är nästan genomstekt, låt frittatan glida över på en tallrik med den stekta sidan ner. Lägg stekpannan över tallriken och vänd på det hela så att frittatan hamnar med den ostekta sidan ner. Stek i någon minut. Klart!

Om du inte vill göra tallrikstricket så kan du istället lägga ett lock på stekpannan medan frittatan steker så att den ångas från ovansidan och blir klar på så sätt. Frittatan kan serveras varm som den är eller med sallad eller på en brödskiva eller i en wrap. Den kan också ätas ljummen eller kylas helt och tas med som picnicmat i bitar eller som fyllning i mackor. Du kan fylla frittatan med det du själv tycker mest om - oliver, lök, persilja, paprika, zucchini, fetaost, skinka, korv eller lite vadsomhelst - det är det fina i kråksången! Smaklig spis!

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".